TRGOVINA NA MALO

Potrošnja zamrznuta, unatoč rastu plaća

31.01.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Promet od trgovine na malo u prosincu 2010. godine porastao je na godišnjoj razini za 0,2 posto realno, odnosno 2,6 posto nominalno, što je ispod očekivanja analitičara

Prosinac je šesti mjesec zaredom u kojem se bilježi rast prometa na malo na godišnjoj razini, iako usporeniji nego u studenom. Niska stopa rasta pokazuje da su potrošači i u blagdanskom razdoblju zadržali oprez, unatoč rastu prosječne plaće.

Blage pozitivne stope rasta koje su zabilježene u drugoj polovini 2010. ipak nisu bile dovoljne za rast trgovine na malo na godišnjoj razini s obzirom na razmjerno visoke stope pada u prvoj polovini godine. Tako je u 2010. trgovina ostvarila pad od 2,1 posto realno, odnosno 1,3 posto nominalno, što je treća uzastopna godina u kojoj maloprodaja bilježi pad (nakon -0,5 posto realno u 2008. i -15,3 posto realno u 2009. godini).

Analitičari Raiffeisen banke smatraju da blage stope rasta u drugoj polovini godine nisu pokazatelj oporavka, a očekivani rast od tri posto u ovoj godini označavaju tek kao naznaku oporavka.