NOVI PODACI

Potrošnja u maloprodaji u Hrvatskoj u ožujku pala 1,3 posto

28.04.2023 u 12:26

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji realno pala 1,3 posto na godišnjoj razini, nakon dva mjeseca blagog rasta, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u ožujku u odnosu na veljaču pala 0,9 posto, dok je u odnosu na ožujak prošle godine pala 1,3 posto.

Nakon što je u prosincu prošle godine pala, u prva dva mjeseca ove godine potrošnja je blago porasla na godišnjoj razini. No, u ožujku je ponovno pala.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 3,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1,7 posto, pokazuju podaci DZS-a. U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo ostao je na istoj razini u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), njezin pad u ožujku ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.

U posljednjem lanjskom tromjesečju BDP je porastao za 4 posto na godišnjoj razini. Bio je to već sedmi kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, ali sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 5,2 posto.