SKUPLJE SIROVINE

Cijene čipova lete u nebo, poskupjet će računala, konzole, elektroničke igračke... Ipak, ima jedna iznimka

24.05.2022 u 19:51

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođači čipova – poput južnokorejskog Samsunga, američkog Intela i tajvanskog TMSC-a – razmatraju daljnje dizanje cijena. Izvjesno je da će to dovesti do poskupljenja potrošačke elektronike

'Proizvođači čipova su prošle godine podigli cijene za 10 do 20 posto. Očekujemo nastavak tog trenda, s time da bi povećanje cijena trebalo biti manje nego lani i kretat će se od pet do sedam posto', rekao je za CNBC analitičar tržišta poluvodiča Peter Hanbury.

Cijene će ići gore zbog velike potražnje za čipovima, ali i poskupljenja sirovina nužnih u proizvodnji.

'Cijene kemikalija koje koriste proizvođači povećale su se za 10 do 20 posto. Manjak je i radne snage te su zbog toga rasli i troškovi plaća', objasnio je Hanbury.

Tajvanski TSMC je drugi put u manje od godinu dana upozorio klijente da planira povisiti cijene, izvijestio je Nikkei Asia prošlog tjedna.

Tvrtka sa sjedištem u gradu Hsinchuu navodno planira povećati cijene za jednoznamenkaste postotke. Kao razlog poskupljenja navode zabrinutost zbog inflacije, rastuće troškove i planove širenja.

Konkurentski južnokorejski Samsung trebao bi pak povećati cijene čipova i do 20 posto, objavio je Bloomberg prošlog petka.

'Zbog kontinuiranog nedostatka poluvodičkih čipova proizvođači su u mogućnosti naplatiti premiju jer kupci su spremni na sve kako bi osigurali opskrbu', rekao je Hanbury, predviđajući da će nestašica određenih čipova popustiti krajem godine.

Analitičar Glenn O’Donnell rekao je za CNBC da rastuće cijene čipova ne bi smjele iznenaditi nikoga u trenutnoj ekonomskoj klimi, dodajući da očekuje porast cijena za 10-15 posto ili otprilike u skladu s inflacijom.

U posljednje dvije godine pandemija koronavirusa dodatno je zakuhala globalnu nestašicu čipova.

'Proizvođači se suočavaju sa sve većim problemima u opskrbi zbog rata u Ukrajini, a potražnja je i dalje visoka. Uz sve to, rasle su cijene struje. Za proizvodnju čipova potrebna je ogromna količina električne energije', rekao je O’Donnell.

Unatoč sve većoj inflaciji koja cijedi potrošače, tvrtke koje integriraju čipove u svoje proizvode najvjerojatnije će preliti rastuće troškove na kupce.

  • +6
Čipovi u automobilu Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Analitičari očekuju da će računala, automobili, igračke, potrošačka elektronika i mnogi drugi proizvodi poskupjeti.

'Trgovcima su marže već ionako male, tako da nemaju izbora nego podići cijene', smatra O’Donnell.

Syed Alam, globalni voditelj za poluvodiče u Accentureu, ocjenjuje da će rast cijena ovisiti o udjelu cijene poluvodiča u ukupnoj cijeni proizvoda.

'Ovisit će puno toga i o sposobnosti proizvođača da smanje troškove u drugim područjima te o konkurentskom okruženju svake kategorije proizvoda. Gledajući te čimbenike, proizvodi koji koriste naprednije čipove kao što su GPU-ovi (jedinice za grafičku obradu) i vrhunski procesori vjerojatno će poskupjeti', rekao je Alam.

Neki sektori ipak neće biti pogođeni poskupljenjem jer je kod njih vidljiv trend smanjenja potražnje. 'Naprimjer, tržište pametnih telefona zabilježilo je smanjenu potražnju, tako da tu neće doći do rasta cijena', uvjeren je Hanbury.