prošao referendum

Potres u Berlinu, velike nekretninske kompanije mogle bi ostati bez stotina tisuća stanova: 'Nitko ne smije špekulirati našim domovima!'

28.09.2021 u 19:18

Bionic
Reading

Većina stanovnika Berlina poduprla je na referendumu prijedlog da se stambeni fond velikih nekretninskih kompanija prenese u vlasništvo grada kako bi se zaustavio rast cijena najma

Na referendumu održanom u nedjelju za eksproprijaciju stanova u vlasništvu velikih tvrtki glasalo je 56,4 posto birača, a 39 posto ih je bilo protiv, objavila je pokrajinska izborna komisija, piše Deutsche Welle.

Odaziv građana na referendumu bio je veći od četvrtine ukupnog broja birača, što je uvjet za valjanost rezultata glasanja. Prema tekstu rezolucije o kojoj se glasalo, od Senata u Berlinu sada se zahtijeva 'poduzimanje svih mjera' koje su neophodne za prijenos vlasništva nekretnina.

Referendum nije pravno obvezujući za političare, ali novi Senat i Zastupnički dom koji su izabrani na pokrajinskim izborima također u nedjelju morat će se pozabaviti njime.

Prema tekstu inicijative za organizaciju berlinskog referenduma, budući Senat sada je pozvan da izradi nacrt zakona o preuzimanju oko 240.000 stanova u Berlinu. Time bi bile pogođene sve privatne nekretninske tvrtke koje imaju više od 3000 stanova u vlasništvu. U fokusu inicijative za eksproprijaciju je desetak takvih tvrtki. One bi trebale svoje stanove prodati gradskim vlastima po 'fer cijeni'.

Inicijatori su, naravno, zadovoljni rezultatima glasanja. 'Zajedno smo pokrenuli grad i uzdrmali politiku - to je ono što slavimo danas. Tisuće nas su se aktivirale. Borili smo se s moćnim protivnicima i pobijedili. Nećemo opet nestati tako brzo', rekla je Joanna Kusiak, glasnogovornica inicijative.

  • +2
Berlin Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

'Zahtjev za prebacivanje stanova u javno vlasništvo ujedinjuje daleko više glasova od bilo koje političke stranke. Mi Berlinčani smo odlučili: nitko ne smije špekulirati našim stanovima', ističe još Joanna Kusiak, piše Deutsche Welle.

Prema najavama iz ove organizacije, namjeravaju intenzivno pratiti predstojeće koalicijske pregovore. 'Nepoštivanje referenduma bio bi politički skandal. Nećemo odustati dok se ne provede prebacivanje stanova u javno vlasništvo', kaže Kalle Kunkel, glasnogovornik inicijative.

Glavna kandidatkinja SPD-a u Berlinu Franziska Giffey želi respektirati ​​odluku referenduma. 'Sada se takav prijedlog zakona mora izraditi', izjavila je ona u ponedjeljak. 'Ali taj nacrt zakona potom se mora ispitati i utvrditi što bi bilo izvodivo u skladu s Ustavom.' Giffey je upozorila da Berlin ne smije dobiti još jednu negativnu presudu Saveznog ustavnog suda, poput nedavnog stavljanja izvan snage ograničavanja visine najamnina u Berlinu.

Glavna kandidatkinja Zelenih Bettina Jarasch smatra da Senat mora ozbiljno shvatiti rezultat referenduma. 'To spada u koalicijske pregovore', izjavila je Jarasch za njemačku novinsku agenciju dpa u ponedjeljak. Političari sada moraju ispitati je li provođenje rezultata glasanja građana o eksproprijaciji izvodivo, piše Deutsche Welle.

'Još postoji mnogo pravnih i praktičnih pitanja koja treba razjasniti za takav zakon', kaže. Kao alternativu Jarasch je predstavila svoj koncept 'mehanizma za zaštitu od visokih stanarina', tj. dobrovoljni pakt između političara, stanodavaca i drugih strana uključenih u gradnju novih zgrada. 'To je u rukama tvrtki koje posjeduju nekretnine', rekla je.

Berlinski ogranak stranke Ljevica vidi rezultate referenduma kao jasan zadatak za politiku. 'To se ne može zanemariti', izjavila je gradonačelnica Berlina Katina Schubert za njemačku novinsku agenciju dpa u ponedjeljak. 'Sada se time moraju pozabaviti najbolji pravnice i pravnici kako bi se izradio zakon koji funkcionira na pravno siguran način. To je mandat za novi Senat.'

Rolf Buch iz tvrtke Vonovia, koja sada ima većinski udio u dioničkom društvu Deutsche Wohnen, najvećoj njemačkoj kompaniji za stambene nekretnine, upozorio je nakon objavljivanja rezultata referenduma: 'Eksproprijacije ne rješavaju višestruke izazove na berlinskom tržištu stanova.' Čak i nakon te odluke političari mogu pronaći konstruktivnija rješenja koja će odgovoriti na zabrinutost mnogih ljudi da si više neće moći priuštiti stanovanje u gradu, smatra Buch.

'U novom zakonodavnom razdoblju potrebno nam je znatno više zajedništva, a ne konfrontacija', zahtijeva Buch. Kao sljedeći korak, dvije velike tvrtke bi dobrovoljno ograničile visinu stanarina u Berlinu na sljedećih pet godina. Osim toga, kako su istaknuli, također su spremni izgraditi još 13.000 novih stanova u Berlinu, piše Deutsche Welle.