ovi indeks

Potražnja za radom u siječnju 33 posto manja, najveći pad od svibnja

04.02.2021 u 11:00

Bionic
Reading

Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za siječanj 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila 33 posto manja nego u siječnju 2020. godine, što je najveći pad potražnje za radom od svibnja prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

"Tržište rada na početku 2021. godine i dalje pokazuje da je pod snažnim utjecajem pandemije covida-19 i mjera dizajniranih za njezino suzbijanje. OVI indeks za siječanj 2021. godine ukazuje da je potražnja za radom bila 33 posto manja no u siječnju 2020. godine, što je najveći pad od svibnja 2020. godine, uzrokovan jačim restrikcijama ekonomske aktivnosti", istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

OVI indeks je inače na godišnjoj razini u prosincu prošle godine pao za 25 posto, u studenome za 30 posto, listopadu za 21,5, rujnu za 27,8, kolovozu 25, srpnju 18, a u lipnju za 26 posto. Zbog prestanka ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa pad indeksa bio je najizraženiji lanjskog svibnja, za 57,4 posto, te travnja, za 74,7 posto.

Potražnja za zanimanjima u uslužnim djelatnostima, koja tradicionalno jesu najtraženija, ona prodavača, kuhara i konobara, u siječnju ove godine bila je 54, 76 i 90 posto manja no u siječnju prošle godine, naveli su iz EIZ-a.

Ipak, kako su napomenuli, za neka zanimanja je zabilježen značajan rast potražnje, pa se primjerice traži dvostruko više učitelja te liječnika i stomatologa no u siječnju prošle godine, dok je potražnja za inženjerima građevine i strojarstva narasla za 64 i 20 posto.

Gledajući potražnju za radom po tipu ugovora, vidljivo je kako je najviše pala potražnja za poslove vezne za studentske i sezonske poslove, za čak 72 posto, dok su ugovori na određeno i neodređeno pali za oko četvrtinu u odnosu na siječanj 2020. godine, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).