javlja OPEC

Potražnja za naftom rasti će idućih godina, vrhunac cijene tek se očekuje

29.09.2021 u 15:05

Bionic
Reading

Potražnja za naftom naglo će rasti sljedećih godina paralelno oporavku gospodarstava od posljedica pandemije covida 19, a pretpandemijsku će razinu dosegnuti 2023. godine, prognozira Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Potrošnja nafte naglo će rasti ove i iduće godine, a u 2023. povećat će se za 1,7 milijuna barela dnevno, na ukupno 101,6 milijuna barela dnevno, i premašiti razinu iz 2019. godine, procijenio je OPEC u najnovijem izvješću, objavljenom u utorak.

Time je pomaknuo rok očekivanog oporavka potražnje za godinu dana. "Potražnja za naftom i energijom značajno je porasla u 2021., nakon velikog pada u 2020.", izjavio je glavni tajnik naftnog kartela Mohammad Barkindo u uvodu izvješća.

OPEC-ova proizvodnja dosegnut će pak 2026. godine 34,1 milijuna barela dnevno i bit će niža no što je bila prije pandemije. U kartelu ipak predviđaju da će se njihov tržišni udio povećati na dulji rok budući da će proizvodnja u zemljama koje nisu njegove članice padati.

Američka proizvodnja nafte iz škriljca trebala bi po njihovim procjenama dosegnuti vrhunac 2030. godine. "I dalje se očekuje da će nafta zadržati vodeću poziciju u energetskoj mješavini", zaključuje čelnik OPEC-a.

Kartel je ujedno snizio dugoročne procjene potražnje i procjenjuje da će 2030. dosegnuti 106,6 milijuna barela dnevno, što je za 600 tisuća barela dnevno manje no što su predviđali prošle godine. U 2007. bili su prognozirali da će iznositi 117 milijuna barela dnevno.

Razlog je promjena ponašanja potrošača nakon pandemije i konkurencija električnih automobila. "Rad od kuće odnosno na daljinu postao je zbog pandemije novi standard u brojnim kompanijama", primjećuju, a "dugoročni rast potražnje za naftom ograničava sve izrazitija penetracija električnih vozila".

Potražnja će dosegnuti vrhunac 2035. godine i nakon toga će stagnirati, procjenjuju. Brže usvajanje tehnologija moglo bi rezultirati padom potražnje u tridesetim godinama, pokazuje OPEC-ovo izvješće.

  • +4
Plinovod Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Napominju i da su ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte u pandemijskoj 2020. godini pala gotovo 30 posto, na oko 240 milijardi dolara. "Jasno je da nedostatna ulaganja i dalje spadaju među velike izazove s kojima se suočava naftna industrija", napisao je Barkindo.

"Bez nužnih ulaganja oscilacije bi se u budućnosti mogle nastaviti i moguća je nestašica energije", dodao je.

OPEC je prošle godine smanjio proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodio urušenoj potražnji u vrijeme ograničenja kretanja zbog pandemije, a neke članice sad imaju problema s povećanjem zbog nedostatnih ulaganja i održavanja.