danski div

Potražnja za logističkim uslugama poduprla rezultate Moller-Maerska

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.02.2022 16:08
  • Objavljeno 09.02.2022 u 16:08
Moller-Maersk

Moller-Maersk

Izvor: EPA / Autor: JERRY LAMPEN

Danska tvrtka za kontejnerski prijevoz A.P. Moller-Maersk izvijestila je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u 2021. godini koju je obilježio rast vozarina zbog uskih grla u lancima opskrbe u razdoblju oporavka gospodarstva od koronakrize

Neto dobit joj je lani poskočila na 17,94 milijarde dolara i bila za preko šest puta veća nego u 2020., prvoj godini pandemije.

Dobit prije kamata i poreza povećala se gotovo pet puta, na 19,67 milijardi dolara, pokazalo je poslovno izvješće.

Prihodi su skočili za 55 posto, na 61,8 milijardi dolara, zahvaljujući i dalje snažnoj potražnji za logističkim uslugama.

U poslovanju s pomorskim prijevozom profitabilnost logističkog diva znatno se povećala, uz skok prihoda za 65 posto, na 48,2 milijarde dolara, potaknut visokim vozarinama zbog poremećaja u globalnim lancima opskrbe koje je izazvala pandemija.

"Iznimni tržišni uvjeti rezultirali su rekordnim rastom i profitabilnošću A.P. Moller - Maerska, no doveli su i do poremećaja u lancu opskrbe i ozbiljnih izazova za naše kupce", izjavio je Søren Skou, izvršni direktor A.P. Moller – Maerska.

U četvrtom tromjesečju tvrtka je povećala EBIT više od četiri puta, na 6,63 milijarde dolara. Konsolidirani prihodi povećani su 64,4 posto, na 18,51 milijardu dolara.

U 2022. godini A.P. Moller - Maersk očekuje temeljnu dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije od oko 24 milijarde dolara. Temeljni EBIT trebao bi iznositi oko 19 milijardi, a slobodan novčani tok više od 15 milijardi dolara, objavili su.

Danski logistički div procjenjuje da će se trenutačna situacija na tržištu zadržati i u drugom tromjesečju 2022., a normalizaciju očekuje od sredine godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!