CHRISTINE LAGARDE

'Potpuna je besmislica da MMF gura Grčku u bankrot'

04.04.2016 u 10:49

Bionic
Reading

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde odbacila je izvješća o tome da ta međunarodna financijska institucija pokušava gurnuti Grčku u bankrot, ocijenivši to "potpunom besmislicom".

"MMF provodi pregovore u dobroj vjeri, a ne prijetnjama, i ne komunicira putem curenja informacija", napisala je Lagarde u pismu grčkom premijeru Alexisu Tsiprasu.

Njezino pismo uslijedilo je nakon što je WikiLeaks objavio transkript razgovora dužnosnika MMF-a tijekom pregovora o odobravanju paketa pomoći Grčkoj.

Grčka je javno zatražila objašnjenje nakon curenja informacija, koje upućuju na to da je MMF možda planirao namjerno produljiti pregovore o grčkom dugu sve dok zemlji ne ponestane novca.

Lagarde je kazala da ju je taj "incident" zabrinuo može li se zaista postići napredak, ali je odlučila dopustiti timu MMF-a da se vrati u Atenu i nastavi pregovore o dugu. Međutim, upozorila je da je najnoviji paket pomoći "još uvijek vrlo daleko".

Rekla je da MMF može podržati samo sporazum koji će omogućiti Grčkoj "snažan rast" i povrat duga.

Grčka je prošle godine dogovorila više milijardi vrijedan paket pomoći s Europskom unijom i MMF-om, koji joj je bio potreban da bi izbjegla bankrot te ostala i dalje u eurozoni. Pregovori između Grčke, EU-a i MMF-a o paketu pomoći, tijekom kojih se procjenjuje napredak Grčke u provedbi reformi štednje a uvjet su za odobravanje dodatnih kredita, nastavit će se ovaj tjedan.

Procjena napretka Grčke bila je u siječnju dva puta prekinuta zbog neslaganja zajmodavaca o procijenjenoj veličini fiskalnog jaza Grčke do 2018. godine te različitih mišljenja o reformi mirovinskog sustava i upravljanju problematičnim zajmovima. "U interesu grčkog naroda moramo u ovim pregovorima doći do brzog zaključka", napisala je Lagarde.