projekt vrijedan 13 milijuna kuna

Potpisan ugovor o rušenju triju neprofitabilnih skladišta u riječkoj luci

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2021 15:03
  • Objavljeno 05.02.2021 u 15:01
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ugovor o izvođenju radova rušenja neprofitabilnih lučkih skladišta 5, 6 i 7 na Bečkoj obali u riječkoj luci, projektu vrijednom oko 13 milijuna kuna potpisali su u petak ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa i direktor tvrtke EURCO d.d. iz Vinkovaca Hrvoje Merki.

Ugovor o izvođenju radova rušenja neprofitabilnih lučkih skladišta 5, 6 i 7 na Bečkoj obali u riječkoj luci, projektu vrijednom oko 13 milijuna, kuna potpisali su u petak ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa i direktor tvrtke EURCO d.d. iz Vinkovaca Hrvoje Merki.

Skladišta 5, 6 i 7 nalaze se na koncesijskom području Luke Rijeka za punjenje i pražnjenje kontejnera, a sada se koristi samo prizemlje dok veći dio skladišta više nije iskoristiv za lučke operacije.

Uklanjanjem tih povezanih skladišta oslobodit će se novi operativni lučki prostor za manipulaciju i skladištenje suvremenih tereta, od kontejnera do teških i izvangabaritnih tereta.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa naveo je da je riječ o rušenju skladištu koje je građeno 1969. godine, koje je tada bilo tehnološki napredno, a da će se rušenjem omogućiti koncesionaru - Luci Rijeka d.d. kvalitetniji servis. Za projekt je osam milijuna kuna osigurano iz sredstava Lučke uprave, a pet milijuna kuna iz državnog proračuna.

Vukorepa je objasnio da je prostor skladišta sada posve neučinkovit i neprofitabilan te da će se rušenjem dobiti nova površina od osam i pol tisuća četvornih metara.

Dodao je da je riječka luka sada veliko gradilište te da se za ulaganja osim europskih fondova koriste i vlastita sredstva Lučke uprave.

Očekuje se da će radovi rušenja skladišta biti završeni u roku od 90 dana nakon uvođenja izvođača u posao.

Među četiri ponude na natječaju je odabrana tvrtka EURCO, koja je specijalizirana za rušenja.

Direktor Hrvoje Merki rekao je da je EURCO hrvatski tržišni lider u djelatnosti uklanjanja i rušenja industrijskih i infrastrukturnih objekata, da je u 25 godina ta tvrtka obavila više od 400 projekata, među ostalim i rušenje visokog dimnjaka bivše bakarske koksare.

Merki je izvijestio da će najprije biti uklonjene salonitne ploče i konstrukcija krova, a potom će početi strojno rušenje skladišta. Osigurat će se nesmetan protok lučkih radnika i roba uz gradilište, dodao je.

Predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka i izaslanik ministara mora, prometa i infrastrukture Bojan Hlača rekao je da je riječ o poslu važnom za riječku luku, koji će pomoći njenoj daljnjoj konkurentnosti.

Naveo je da se često uspoređuju riječka i koparska luka te je naglasio da je lučko područje luke Kopar 15 puta veće od lučkog područja riječke luke. Rekao je da su skladišta predviđena za rušenje nastala prije kontejnerizacije te da su sada posve nepotrebna i ometaju obavljanje modernih lučkih operacija.

Predstavnici Lučke uprave Rijeka organizirali su i obilazak gradilišta i radova u okviru projekta “Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka - Bazen Rijeka (POR2CORE-Rijeka Basin)“ koji se izvode u neposrednoj blizini skladišta 5,6 i 7.

Projekt je vrijedan 33,6 milijuna eura, a 85 posto projekta sufinancira se sredstvima Europske Unije iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Zajednički ga ostvaruju Lučka uprava Rijeka i Luka Rijeka a obuhvaća radove na rekonstrukciji infrastrukture u riječkom lučkom bazenu na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!