PROCJENE MMF-A

Potencijal za rast svjetskog gospodarstva ostat će slab godinama

07.04.2015 u 19:59

Bionic
Reading

Financijska kriza teško je pogodila potencijal za rast svjetskog gospodarstva koji će vjerojatno ostati slab godinama, što bi značilo da bi kamate trebale ostati niske, smatraju u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF)

Potencijalni rast u skupini razvijenih gospodarstava oslabio je već prije krize zbog starenja populacije i slabljenja tehnoloških inovacija, ističe Reuters.

U razdoblju od 2008. do 2014. stopa potencijalnog rasta u toj skupini kliznula je na samo 1,3 posto, što znači da je smanjena za pola postotnog boda u odnosu na predkrizno razdoblje, zbog smanjenih privatnih ulaganja i sporijeg zapošljavanja, utvrdio je MMF u analitičkim poglavljima proljetnih gospodarskih prognoza.

Kompletne će prognoze biti objavljene idući tjedan, uoči redovnog proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

U idućih pet godina potencijalni rast u skupini razvijenih trebao bi ubrzati na 1,6 posto, procjenjuju u MMF-u, što je još uvijek ispod predkrizne razine i dodatno će otežati smanjenje visokog javnog i privatnog duga.

S obzirom na aktualnu nisku razinu kamata, "monetarna politika u razvijenim gospodarstvima mogla bi se ponovo suočiti s problemom posustajanja rasta u slučaju šokova s nepovoljnim utjecajem na rast", upozoravaju iz međunarodnog zajmodavca.

Pritom bi zbog slabe potražnje u eurozoni i Japanu taj rast mogao biti još i slabiji nego što se do sada prognoziralo, napominju.

U skupini gospodarstava u nastajanju potencijalni rast kliznuo je u razdoblju od 2008. do 2014. na 6,5 posto i manji je oko dva postotna boda u odnosu na razdoblje prije krize. U idućih pet godina mogao bi se dodatno oslabiti, na 5,2 posto, zbog starenja populacije, slabijih ulaganja i smanjene produktivnosti.

U Kini bi taj pad mogao biti još izrazitiji zbog promjene ekonomskog modela u onaj baziran na potrošnji, dodaju u MMF-u.

Stoga pozivaju razvijena gospodarstva da podupru potražnju i ulaganja, između ostalog pojačanim financiranjem istraživanja i razvoja i infrastrukture. Gospodarstva u nastajanju također bi trebala više trošiti na infrastrukturu, riješiti se 'viška' regulative i poboljšati kvalitetu obrazovanja, sugeriraju.