RAMLJAK NIJE ZABRINUT

'Postoji pravna mogućnost da Sberbank ovrši Agrokorovu imovinu u Srbiji'

31.08.2017 u 17:26

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio je u četvrtak kako ga ne zabrinjava odluka suda u Beogradu da odbije njegov zahtjev da poduzeća u Srbiji, koja posluju u koncernu, prijeđu pod nadležnost lex Agrokora

 'Ne mogu reći da me to zabrinjava. Mi ćemo se na tu odluku žaliti. Postoji pravna mogućnost da ruski Sberbank ovrši našu imovinu u Srbiji, ali mislim kako to nije realno', rekao je Ramljak.

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u četvrtak je donijelo odluku o korištenju do 120 milijuna eura odnosno 889 milijuna kuna za namirenje tzv. starog duga preostalim dobavljačima Agrokorovih kompanija koji su prijavili svoje tražbine.

Riječ je o malim, srednjim i velikim dobavljačima kojima će od idućeg tjedna krenuti isplata starog duga.Ova su sredstva dostupna su samo Agrokorovim kompanijama koje su jamci za kredit, iz kojeg se dio usmjerava na plaćanje dijela starog duga.

Podsjećamo, u ovu svrhu je u okviru novog financiranja izdvojen iznos do najviše 150 milijuna eura za isplatu dijela starog duga dobavljačima Agrokora.

Na prošloj sjednici su članovi Privremenog vjerovničkog vijeća već odobrili plaćanje u ukupnom iznosu od 132 milijuna kuna za 2166 dobavljača: OPG-ova obrtnika, mirko poduzetnika i malih poduzetnika s prihodom do 5,2 milijuna kuna godišnje, takozvane skupine A, kojima je dug podmiren u cijelosti.

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Suglasnošću Vijeća u četvrtak odobrena je dopuna za dodatnih 284 mikro dobavljača u odnosu na plaćanje predviđena odlukom od 26. srpnja 2017. dospjelih tražbina malih dobavljača koje su nastale prije donošenja rješenja o otvaranja postupka izvanredne uprave u iznosu od još 19,5 milijuna kuna.

Druga današnja odluka vezana uz plaćanje dobavljača odnosi se na plaćanje preostalim dobavljačima – malim, srednjim i veliki – iz takozvane skupine B. Odobren je iznos od 603 milijuna kuna za plaćanje ukupno 2426 dobavljača iz ove skupine, u kojoj je plaćanje starog duga limitirano na maksimalno 40 posto ukupnog iznosa starog duga.

Ovime je kroz odluke prošlog i ovog vjerovničkog vijeća odobreno plaćanje starog duga za ukupno 4876 dobavljača Agrokora svih kategorija. Kada se ovim odobrenjima iz prošlog i ovog mjeseca pribroje plaćanja starog duga od početka izvanredne uprave, iznos ukupno plaćenog starog duga penje se na više od milijarde kuna.

'Plaćanje starog duga, u ovolikom postotku toliko velikom broju dobavljača, osigurana je stabilnost onog dijela gospodarstva koji izravno ovisi o Agrokoru te je osigurano vrijeme potrebno za njihovu prilagodbu i transformaciju', istaknuli su iz koncerna.

Vijeće je u četvrtak prihvatilo plan Ramljaka za rješavanje situacije s Konzumom u BiH-a koji uključuje davanje zajma od strane Agrokora Konzumu BiH-a u iznosu do 15 milijuna eura.