poslovanje u 2021.

Domaći gospodari otpada lani su imali godinu iz snova, a lider je grupacija koja prometom i zaradom tuče sve ostale tvrtke višestruko puta

24.06.2022 u 08:55

Bionic
Reading

Prikupljanje i reciklaža smeća veliki je biznis u Hrvatskoj. Prošle godine svi glavni igrači u toj branši zabilježili su snažan rast prometa i zarade. Neprikosnoveni lider je C.I.O.S. grupa u vlasništvu Petra Pripuza. Njegove dvije perjanice, tvrtke Ce-za-r i Metis lani su zajedno su imale više od dvije milijarde kuna prihoda. Za usporedbu prestale tri kompanije koje se nalaze u TOP pet zajedno nemaju ni milijardu prometa

C.I.O.S. grupu čini osam kompanija od kojih je daleko najveća tvrtka Ce-za-r koja je 2021. završila s 1,74 milijarde kuna prihoda što je čak za 600 milijuna kuna više nego godinu prije. Uz to je zabilježila i rast dobiti od 12,57 posto na 150 milijuna kuna.

Pripuz, po struci ekonomist, prije više od 30 godina osnovao je firmu za prikupljanje, obradu i prodaju otpadnog metala. Nakon tri godine, 1994., ušao je u strateško partnerstvo s njemačkom obiteljskom tvrtkom Scholz, kada nastaje i ime C.I.O.S.

Nakon što je Scholz zapao u poteškoće, Pripuz 2017. koristi pravo prvokupa njihovog vlasničkog udjela i postaje jedini i stopostotni vlasnik Grupacije.

Od te 2017. poslovanje C.I.O.S-a je poletjelo u nebo. Tvrtki Ce-za-r prihodi su porasli za više od tri puta. Biznisu nije naštetila niti afera Agram u kojoj je Pripuz bio optužen od strane Uskoka da je pogodovanjem dobio posao s Gradom Zagrebom dok mu je na čelu bio Milan Bandić. Dugogodišnja sudska trakavica okončana je prije desetak dana oslobađajućom presudom za Pripuza.

  • +6
Fotografije sa suđenje za aferu Agram, Petar Pripuz Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na drugom mjestu u TOP pet najvećih tvrtki po visini prihoda nalazi se kompanija DS Smith Unijapapir Croatia. Lani je ta zagrebačka tvrtka imala 413,4 milijuna kuna prometa i 41,5 milijuna kuna zarade.

Unijapapir osnovana je davne 1953. da bi prije sedam godina postala dio britanske grupacije DS Smith. Tvrtka je vodeća u Hrvatskoj u segmentu prikupljanja reciklažnog papira.

Treću poziciju drži Pripuzov Metis čije je sjedište u Kukuljanovu nedaleko od Rijeke. Lani je imao prihod od 341,8 milijuna kuna što je za 27,26 posto više nego godinu prije. Rast prometa pratio je i skok zarade s 20,3 milijuna kuna na lanjskih 30,9 milijuna.

Metis pokriva četiri županije – Istarsku, Primorsko-goransku, Karlovačku i Ličko-senjsku – te prikuplja i reciklira gotovo sve vrste otpada.

Na četvrtom mjestu je osječka tvrtka Drava International koju vodi Zvonko Bede. Suvlasnici su njegov sin Marko i Bedeova dugogodišnja suradnica Snježana Alerić.

Kao suvlasnici tvrtke nekoliko godina su se vodili i vladar domaćeg rukometa Zoran Gobac te Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića, ali oni su 2017. izašli iz firme.

Glavna djelatnost Drave je prikupljanje i obrada plastike. Prošlu godine to joj je donijelo 313 milijuna kuna prihoda (+30,22 posto) i 35,5 milijuna kuna dobiti.

Top pet zatvara tvrtka iz Imotskog Cosmos trading sa 170,7 milijuna kuna prometa i 12,3 milijuna kuna zarade. Firma je u vlasništvu njemačke tvrtke Zepter Balkan Invest koja je dio ALBA Grupe iz Berlina koja se bavi zbrinjavanje i recikliranjem otpada u Europi i Aziji.