expo 2020

Poslovni forum Dubai-Hrvatska okupio stotinu tvrtki iz Hrvatske i UAE-a. Burilović: Poslovanje mora ići dalje unatoč problemima

06.03.2022 u 21:46

Bionic
Reading

Poslovni forum Dubai-Hrvatska održan u sklopu Nacionalnog dana Hrvatske na sajmu Expo Dubai okupio je oko stotinu tvrtki s obje strane, a u sastavu hrvatske delegacije bilo je najviše predstavnika iz sektora energetika, industrija i graditeljstvo, a potom i IT sektor te prehrambena industrija

Forum je održan u nedjelju u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Komore Dubai, a predsjednik HGK Luka Burilović naveo je kako svatko s "imalo poslovnog iskustva zna koliko su prilagodljivost i snalažljivost nužne kako bi poslovanje preživjelo, posebno u trenutnim uvjetima".

"Moj je moto uvijek bio da poslovanje mora ići dalje. Unatoč svim političkim, zdravstvenim i drugim problemima, za gospodarstvo stajanja nema", dodao je. U sastavu hrvatske gospodarske delegacije dominirale su energetika, industrija i graditeljstvo s jakim igračima poput Končara i Rimac Automobila, priopćio je HGK. Slijedi IT sektor i druge konzultantske usluge s rješenjima u područjima interneta stvari i podatkovne znanosti, poput tvrtki Geld Data i Poslovna inteligencija. Delegacija je uključivala i značajan broj tvrtki iz prehrambene industrije, uključujući i, kako je istaknuto, perjanice poput Podravke i Paške sirane.

U posljednjih nekoliko godina gospodarska suradnja s UAE je u porastu. Tako je u 2020. i 2019. hrvatski izvoz iznosio više od 70 milijuna dolara, a taj trend se nastavlja i u 2021. u kojoj je za 11 mjeseci zabilježeno 63 milijuna dolara. Prethodnih je godina uobičajena vrijednost izvoza bila upola manja nego danas, oko 30 milijuna dolara. Najviše izvozimo električne transformatore, koji čine 40 posto izvoza. S obzirom na interes hrvatskih tvrtki, Burilović se osvrnuo i na dosadašnju suradnju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je čak i u posljednje dvije izazovne godine u porastu.

  • +16
Poslovni forum Dubai-Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Joško Ponoš

"Jedan od predstojećih izazova u kojem će se zahtijevati prilagodljivost i snalažljivost je i održivo poslovanje. U tom procesu prva i najvažnija stvar koju moramo mijenjati je percepcija i vizija budućnosti jer samo će ona poduzeća koja se na vrijeme pripreme i prilagode zahtjevima zelene tranzicije biti konkurentna", ocijenio je. HGK je prenijela izjave nekih hrvatskih tvrtki koje su sudjelovale na forumu. 

Direktor Vitaprojekta Domagoj Vranješ, koji su se na forum prijavili s ciljem razmjene znanja i tehnologije u domeni održivog razvoja, rekao je kako je razvoj zelene infrastrukture te planiranje pametnih i zelenih gradova važan dio prilagodbe klimatskim promjenama. Jedna od najvećih stopa izloženosti suncu daje UAE-u veliki potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije, a njihov Energetski plan 2050. predviđa diversifikaciju energije koja će uključivati čisti ugljen, plin, nuklearnu energiju, solarnu energiju i energiju vjetra. 

No, Tomislav Pokrajčić iz tvrtke Jel-tom smatra kako se veliki potencijal krije i u energiji vode i valova. Pokrajčić je na forumu predstavio svoju inovaciju Razbijač valova koja štiti obalu od velikih i razornih valova, uz agregat koji energiju valova pretvara u električnu energiju. Iza tog proizvoda je već nekoliko nastupa na međunarodnim izložbama i sajmovima te nagrada dok su proizvodi tvrtke već prisutni u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Srbiji i Sloveniji. 

Uz jedinstven proizvod, izuzetno važan element poslovanja na ovim tržištima je i povjerenje lokalnog partnera, posebno u smislu početnog kontakta i profiliranja tvrtki kao vjerodostojnih partnera za suradnju, istaknuli su iz HGK te naveli kako je potpredsjednik Komore Dubai Faisal Belhoul potvrdio otvorenost za suradnju i potporu na tržištu UAE. Na forumu je sudjelovao i premijer Andrej Plenković koji se osvrnuo na ulogu sajma kao jedinstvenog prostora za međukulturalnu i poslovnu suradnju, koji prikazuje koliko je cijeli svijet međusobno povezan i ovisan. 

"Mnoge hrvatske tvrtke doprinose i unaprjeđuju našu bilateralnu suradnju, uključujući Infobip, Podravku, Končar, Đuru Đakovića, HS Produkt i druge", rekao je Plenković, prenosi HGK.

Ova svjetska izložba, ističe HGK, prva je po redu organizirana na području Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije i dobra je prilika za gospodarstvenike koji će je posjetiti jer su UAE glavni trgovački i investicijski regionalni centar na cijelom tom području. Svjetska izložba EXPO 2020 Dubai održava se od listopada prošle godine do kraja ožujka. Okuplja države, multilateralne organizacije, poduzeća i obrazovne institucije, a predstavit će se 192 države te se očekuje 25 milijuna posjetitelja, od čega 70 posto međunarodnih i 30 posto lokalnih.

Izložba slavi 170 godina postojanja, a tema ovogodišnje izložbe je "Spajanje umova, stvaranje budućnosti" s tri podteme: mobilnost, održivost i prilika. Odabrane teme svjetske izložbe odraz su i razvojnih politika domaćina, istaknuli su, uz ostalo, iz HGK.