unatoč porastu zaraženih

Poslovna klima u Francuskoj oporavila se u kolovozu

27.08.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Poslovno raspoloženje u Francuskoj poraslo je u kolovozu na najvišu razinu otkako se koronavirus pojavio u zemlji, i to unatoč opetovanom rastu broja novozaraženih, pokazalo je u četvrtak istraživanje statističkog ureda INSEE

Indeks poslovne klime porastao je u kolovozu na 91 bod, sa srpanjska 84 boda, dosegnuvši najvišu razinu od ožujka. Francuska je sredinom tog mjeseca uvela mjere suzbijanja zaraze među najstrožima u Europi, podsjeća Reuters.

Raspoloženje poslovnih čelnika oporavlja se otkada je vlada 11. svibnja počela ublažavati mjere suzbijanja zaraze i kompanije imaju teškoća s podmirivanjem dotada prigušene potražnje.

INSEE ipak upozorava da su osobne prognoze poslovnih čelnika oslabile u kolovozu, unatoč ukupnom poboljšanju, što upućuje na zaključak da je faza oporavka već završila.

"Zato bi tempo oporavka mogao usporiti u sljedećim mjesecima", naveo je INSEE u svojoj bilješci.

Paralelno općem oporavku poslovnog povjerenja u kolovozu vlada nastoji obuzdati rast broja novozaraženih, koji se vremenski poklopio s odlaskom građana na ljetni odmor.

To je potaknulo bojazni od drugog vala zaraze ove zime, koji bi mogao ugroziti gospodarski oporavak Francuske, nakon rekordne recesije u prvoj polovini godine.

U odvojenom je izvješću INSEE objavio da proizvodne tvrtke ove godine namjeravaju smanjiti ulaganja za 11 posto. Još u travnju prognozirale su pad ulaganja za sedam posto.