POZITIVNI POMACI

Istraživanje Američke gospodarske komore: Osjeti se poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj

26.02.2020 u 14:03

Bionic
Reading

'Iako znatan dio ispitanika iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje prosječnim, u usporedbi sa 2018. godinom primjećuje se rast pozitivnog iskustva poslovanja u Hrvatskoj kao i smanjenje negativnog iskustva. Također, većina ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina', rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) predstavljajući rezultate Istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 16. prosinca 2019. do 13. veljače 2020. na uzorku od 111 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj.

'Unatoč četiri kruga porezne reforme, koji su prepoznati i pozdravljeni od strane poslovne zajednice, ispitanici ističu oporezivanje rada kao glavni ograničavajući faktor', naglasila je Doko Jelušić. 'To bi se moglo protumačiti činjenicom da su ove godine poslodavci stavili naglasak na zadržavanju zaposlenika dok je prošle godine naglasak bio na pronalasku adekvatne radne snage', zaključila je Doko Jelušić.

'Poslovni rezultati u 2019. bili su dobri za znatan broj ispitanika, a najavljuju i daljnje širenje poslovanja u Hrvatskoj. Iako se vide određeni pozitivni pomaci u ocjeni poslovnog okruženja u Hrvatskoj, usporedba sa zemljama srednje i istočne Europe pokazuje da polovica ispitanika ocjenjuje uvjete poslovanja u Hrvatskoj lošijima od ostalih zemalja srednje i istočne Europe, a svega 13 posto ih smatra boljima', naglasila je Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a.

Istraživanje je obuhvatilo sljedeća područja: poslovanje u 2019., poslovno okruženje, utjecaj institucija na poslovno okruženje, usporedba s regijom, poslovna očekivanja i poslovanje sa Sjedinjenim Državama.

Pozitivnu ocjenu poslovanja u protekloj godini dalo je 67 posto ispitanika, dok je njih 55 posto povećalo broj zaposlenika. Ispitanici su kao tri glavna ograničavajuća faktora u poslovanju svojih poduzeća u 2019. istaknuli oporezivanje rada te, podjednako, nedostatak odgovarajuće radne snage i visoko porezno opterećenje poslovanja.

Najvećim nedostacima poslovanja u Hrvatskoj u usporedbi s državama SIE navode se malo tržište, razina oporezivanja te sporost administracije.

U sljedeće tri godine 80 posto poduzeća, članova AmCham-a planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, dok smanjenje planira svega 2 posto. Što se tiče novih zapošljavanja, 71 posto poduzeća planira nova zapošljavanja u sljedeće tri godine.