reakcija HUP-a

Poslodavci upozoravaju: Ovo nije dovoljno! Mjere za potporu malih i srednjih tvrtki trebaju biti veće. Dio davanja se mora u potpunosti otpisati

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 18.03.2020 10:33
  • Objavljeno 18.03.2020 u 10:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je Vlada u utorak predstavila 63 mjere za spas gospodarstva, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra kako fokus sada mora biti na žurnoj definiciji i provedbi kriterija po kojima će poslodavci moći pristupiti svim tim mjerama, a posebno se to odnosi na mikro i male tvrtke

'Kako bi se sačuvala radna mjesta i izbjegla ili značajno smanjila otpuštanja dobro je da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo posebnu mjeru kojom će se financirati 100% troška neto minimalne plaće u tvrtkama čije je poslovanje ugroženo', navodi se u priopćenju.

Procjena je da će se ovom mjerom obuhvati oko 400 tisuća radnih mjesta, ali HUP smatra da mjere za potporu malih i srednje velikih tvrtki trebaju biti veće jer ovo već sada nije dovoljno.

'Mjera davanja bespovratnih sredstava za isplatu plaća mora biti prioritet i HUP se zalaže za što bržu provedbu. Važno je da ova mjera obuhvati što je šire moguće sve sektore i veličine gospodarskih subjekata, jer svugdje ima ugroženih koji ne mogu izdržati nekoliko mjeseci bez prihoda, dakle nije riječ o tvrtkama u samo pojedinim sektorima. Moramo zaustaviti otpuštanja koja su krenula i dati poslodavcima podršku i jasne smjernice moguće pomoći u narednim danima i mjesecima. Također nastavljamo razgovarati i tražiti od Vlade da se dio davanja poslodavcima bezuvjetno otpiše na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti jer svaka odgoda plaćanja u ovom trenutku može biti privremena pomoć, no to zasigurno nije trajno rješenje problema jer će ti dugovi doći na naplatu, a gubici koje gospodarstvo sada trpi mnogima su već nenadoknadivi u ovoj godini', izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP će nastavljati predlagati da se porezno snažnije rastereti cjelokupno gospodarstvo i da se država odrekne dijela prihoda parafiskalnih nameta.

„Ovo je ključan trenutak u kojem moramo sve svoje napore uložiti da gospodarstvo funkcionira i da se ne dopusti urušavanje, kako socijalne i ekonomske posljedice ne bi bile dramatične“, ističe Majetić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!