STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

Poslodavci ljuti: Ne ukidajte mjeru koja je mladima nudila praktično znanje!

29.06.2016 u 09:55

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ne podržava ukidanje ni privremenu obustavu mjera aktivnog zapošljavanja kao što je stručno osposobljavanje kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), priopćio je HUP u utorak

Za privatni sektor stručno osposobljavanje pokazalo se kao vrlo korisna mjera koja je svojevrsni korektiv obrazovnog sustava koji ne osigurava dovoljno praktičnih znanja, a većina mladih koji završe fakultet zapravo ne može odmah započeti s radom, jer im nedostaje prakse, kažu poslodavci.

U tom smislu, dodaju, SOR se pokazao korisnim, jer omogućava stjecanje iskustva i praktičnih znanja uz koja poslodavci puno prije zapošljavaju mlade.

'Iako ne svi, velik broj mladih ljudi koji je u privatnom sektoru bio angažiran putem SOR-a, u njemu je ostao raditi', kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je u toj mjeri privatni sektor sudjelovao s 30 posto mladih koji su kroz nju bili angažirani, a ostalo se odnosi na državnu u pravu i javni sektor.

Poslodavci smatraju da jer država SOR koristila kao alat za izbjegavanje zabrane zapošljavanja, 'bez namjere da ikoga od mladih nakon isteka godine dana zadrži u sustavu'.

Uz ocjenu da je ta i druge mjere aktivnog zapošljavanja utjecala na to da mladi bez radnog iskustva prije dođu do iskustva i posla, direktor HUP-a Davor Majetić ističe da je ne treba ukidati nego prilagoditi te zadržati za privatni sektor, u kojemu je, kako kaže 'itekako opravdala svoje postojanje'.

Prema informacijama koje iznosi, više od 50 posto mladih angažiranih putem SOR-a kod članica HUP-a, dobilo je zaposlenje.

Kaže da je Zavod za zapošljavanje (HZZ) odluke o suspenziji donio bez dogovora sa socijalnim partnerima.

'Smatramo lošom praksom ukidanje mjera koje su dale pozitivne rezultate, a da neke druge mjere koje bi ih navodno trebale zamijeniti još nisu spremne. Čini se da je koji iza toga stoji ipak nedostatak novca i loše planiranje', kaže Majetić.

HZZ je pak u utorak istaknuo da se ne ukida ni jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje, nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste.

HZZ tvrdi da se zadnjih dana pogrešno tumačila privremena obustava dijela mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja, objašnjavajući kako se izmjenama nastojalo postići da pojedine mjere budu efikasnije i učinkovitije, poglavito prema onim nezaposlenim osobama koje su najugroženije na tržištu rada.

Negira tvrdnje da su smanjena sredstva za Program aktivne politike zapošljavanja, štoviše ističe da će ona ove godine biti još veća te da se to posebno odnosilo na SOR , koji se po ocjeni HZZ-a dosad provodio krajnje neselektivno, za nedeficitarna zanimanja, za osobe sa VSS-om i bez institucije mentorstva, što je ozbiljno rušilo cijenu rada.

432350,431563,431407,426069