LISTOM DUŽNIKA ŠALJE SE LOŠA PORUKA

Poslodavci: Linić priznaje da nije u stanju naplatiti poreze

23.02.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Ako se ostvari najava ministra financija Slavka Linića i javno se objavi lista poreznih dužnika, bit će to priznanje Ministarstva i Porezne uprave da nisu u stanju osigurati redovnu naplatu poreza, poručuju iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

Poslodavci smatraju da je moguće da će lista u nekoj mjeri pomoći u naplati poreznih dugova jer, kažu u svom odgovoru na naš upit, dio dužnika ni ne zna da ima određena dugovanja prema Poreznoj upravi, jer ona nije dovoljno ažurna prema dužnicima.

'Ono što mislimo da je loša poruka ovog poteza zapravo je priznanje Ministarstva i Porezne uprave da nisu u stanju, koristeći niz zakonom propisanih alata i mjera, osigurati redovnu naplatu poreza. To nikako nije dobra poruka.

Država mora biti efikasna u provođenju zakonskih odredbi svih zakona, inače je pitanje čemu oni zaista služe ako ih se nije u stanju provesti. Upravo zbog toga i imamo neprestano nastojanje da se neki zakoni postrožavaju preko svake razumne mjere samo zato što država ne može osigurati provedbu postojećih zakonskih rješenja', upozoravaju iz HUP-a.

Naglašavaju kako se vrlo pažljivo treba pristupiti objavi liste poreznih dužnika da se njome javnosti ne otkrivaju i podaci čija je tajnost zagarantirana.

Poslodavce je iznenadio i bivši ministar financija Ivanu Šukera koji je u jučerašnjoj saborskoj raspravi prozvao poslodavačku udrugu, jer nije na traženje HDZ-ove Vlade napravila listu neurednih platiša.

'U najmanju je ruku čudno da ministar financija koji ima zakonom utemeljen pristup podacima o dužnicima od udruge kao što je HUP traži da ona njemu dostavi te podatke koje ona ni ima, niti ih po zakonu uopće može i smije imati. Bivši ministar Šuker morao bi znati da postojeći zakoni jamče tajnost takvih podataka te oni nikako nisu mogli biti dostupni HUP-u.

Uostalom, to je potpuno jasno i iz izjava novog ministra financija Linića koji je jasno rekao da je preduvjet za objavu imena dužnika promjena zakonskog okvira da bi tako nešto uopće bilo zakonski dozvoljeno', odgovaraju Šukeru poslodavci.