SOCIJALNO PARTNERSTVO

Poslodavci i sindikati jačaju sektorski dijalog u prometu

17.10.2011 u 15:17

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), sindikata koji djeluju u području prometa i Međunarodne organizacije rada, najavili su na današnjem okruglom stolu intenziviranje dvostranog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj u sektoru prometa

Bipartitni socijalni dijalog HUP i sindikati namjeravaju ojačati osnivanjem sektorskog vijeća i opservatorija za razvoj ljudskih resursa.

U bipartitnom sektorskom vijeću za socijalni dijalog u prometu, domaći sindikati i poslodavci će, po uzoru na europsku praksu, raditi na ostvarenju dvaju glavnih ciljeva - zaštiti sigurnosti radnih mjesta i jačanju konkurentnosti sektora kako bi mogao generirati veću dodanu vrijednost, što je od koristi za obje strane, istaknuto je na okruglom stolu.

Opservatorij za razvoj ljudskih resursa u prometu, prema zamisli socijalnih partnera, bavio bi se istraživanjima o razvoju prometa, edukacijom poslodavca i radnika, kvalitetnom upravljanja ljudskim resursima i drugim temama.

Jedno od područja rada opservatorija trebalo bi biti i podizanje sposobnosti socijalnih partnera za sudjelovanje u programima Europskog socijalnog fonda

Predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović rekao je da je razvoj sektorskih vijeća u Hrvatskoj počeo prije tri godine, ali da taj oblik dvostrane suradnje socijalnih partnera još nije dostigao razinu trostranog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca. U razvoju sektorskih vijeća i dvostranog socijalnog dijaloga po njegovim riječima najdalje se otišlo u sektorima tekstila, obuće, kože i gume te u drvnoj industriji.