SPORA PROCEDURA

Poskupljenje grijanja najranije od siječnja 2013.

06.11.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Stanovnici Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića neće izbjeći poskupljenje grijanja od 36,8 posto, no izgleda da im viši računi ipak neće doći na naplatu do nove godine

Kako doznaje Večernji list, HEP još nije pokrenuo proceduru za poskupljenje grijanja, sukladno novom Zakonu o energiji koji je nedavno stupio na snagu.

Kako je osnovno pravno načelo da izmjena cijena ne može biti retroaktivna niti se odnositi na proračunsko razdoblje koje je već počelo, a studeni je već počeo, evidentno je da će nova cijena grijanja moći biti primijenjena tek od prosinca, za što će građani račune primiti u siječnju.

Naime, iako je Hrvatska energetska regulatorna agencija već odobrila HEP-ov zahtjev o poskupljenju grijanja, ta procedura odrađena je po starom zakonu koji više ne vrijedi. Temeljem tog zakona, HERA-ino mišljenje bilo je tek savjetodavne prirode, a konačnu odluku o povećanju cijene donosili su čelnici gradova u kojima posluje HEP toplinarstvo.

Kako je vrlo vjerojatno da će oni taj zahtjev odbiti, HEP će morati poslati novi zahtjev Agenciji, ali ovaj put temeljen na novom zakonu. Nakon što HERA još jednom odobri poskupljenje, odluka će biti obvezujuća.

Novi udar na standard građana tako je odgođen za početak 2013, no poskupljenje grijanja na snagu će stupiti još za trajanja ovogodišnje sezone grijanja.