naknada vrijednosti

Posjednicima nadoknađeno 5,9 milijuna eura za eutanazirane svinje

10.11.2023 u 16:33

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je do današnjeg dana poljoprivrednicima isplatilo 5,9 milijuna eura kao naknadu za eutanazirane svinje

"Do današnjeg dana Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je 5,9 milijuna eura za 934 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih životinja, temeljem Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge, odluke o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije i nadoknade štete temeljem Zakona o zdravlju životinja", navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva također ističu kako na dan 9. studenoga nije potvrđen niti jedan pozitivan slučaj afričke svinjske kuge u zoni ograničenja te je evidentno da opada broj zaraženih objekata.

Podsjećaju da je od subote, 4. studenog, u e-savjetovanju Program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijedan tri milijuna eura.

Proizvođači svinja većih završnih težina ili oni koji spletom okolnosti imaju prerasle svinje u zoni ograničenja, ostvaruju niže cijene od tržišnih primjerenih tehnologiji uzgoja za svinje čija najmanja masa toplog trupa iznosi 120 kilograma (kg). Zbog navedenih okolnosti, kako se navodi, potrebno je dodijeliti potporu proizvođačima koji su pretrpjeli gubitke uzrokovane mjerama kontrole.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

U okviru Programa omogućit će se potpora za nadoknadu gubitka prihoda u iznosu do 1,50 eura po kg žive vage za svinje u produljenom tovu ili one koje su prerasle uobičajene težine iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca ove godine.