POSLODAVCI JASNI

Poruka političarima: Dajte Oreškoviću prostora i ne smetajte!

28.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić pozdravlja izjavu mandatara nove Vlade Tihomira Oreškovića kako mu je prvi cilj podignuti kreditni rejting zemlje. Majetić se samo nada da će političari ostaviti Oreškoviću dovoljno prostora za rad

'Hrvatska mora vratiti povjerenje tržišta kapitala u svoju sposobnost upravljanja dugom', ističe Majetić, dodajući kako su reforme koje se spominju kao ključni koraci Oreškovićeve vlade – reforma javne uprave, reforma zdravstva i rezanje broja agencija – nužne.

'Naravno, ništa ne može ići preko noći. Moramo tek vidjeti imena ljudi, ministara koji će provoditi te reforme. Plan može biti savršen, ali još važnija je njegova implementacija. Vjerujem da će Orešković imati dovoljno autoriteta da to vodi. Mislim da je već i njegov odabir pozitivno odjeknuo kod kreditnih agencija i na tržištu kapitala', mišljenja je direktor HUP-a.

Najveća opasnost za Oreškovića, smatra on, to je da ne dobije dovoljno prostora.

'HDZ i Most moraju se držati onoga što dogovore s mandatarom. Neka mu postave ciljeve, označe politički prostor u kojem se može kretati i neka mu više ne smetaju! Ovo više nije stvar politike. Svi želimo konačno bolje živjeti', naglasio je Majetić.

Konzultant Marijan Kostrenčić doživljava Oreškovića kao sanacijskog upravitelja Hrvatske.

'On je dobro rješenje, samo ne znam koliko je svjestan svih mogućih problema koji ga čekaju, laži i muljanja koje imamo u našoj politici i administraciji. Čovjek je dosad radio u uređenim sistemima i sigurno ne može ni pretpostaviti da mu dođe šef računovodstva i da mu laže. Nadam se da neće dozvoliti da ga naše političke flundre odvuku u blato', izjavio je Kostrenčić za tportal.