OPOREZIVANJE PO VRIJEDNOSTI

Porez za Megane oko 500, za Mercedes i do 10.000 kuna

2007-mercedes-cl-class-am_1600x0w

2007-mercedes-cl-class-am_1600x0w

Izvor: Promo fotografije / Autor: mercedes

Vlasnici automobila i brodica manje vrijednosti ne moraju strahovati da će promjenom načina godišnjeg oporezivanja njihovih pokretnina, koji će stupiti na snagu od 1. siječnja iduće godine, morati plaćati puno veći porez od onoga koji plaćaju prema sadašnjem modelu

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, prilikom izrade nacrta zakona o novom obračunu poreza na vikendice, automobile, plovila i letjelice u Vladi će voditi računa o tome da dodatno ne 'stradaju' vlasnici automobila u vrijednosti od 12 tisuća do 15 tisuća eura i brodica u vrijednosti do pedesetak tisuća kuna.

Naime, novim načinom obračuna poreza više se neće gledati snaga motora i druge 'fizičke' odlike pokretnina i vikendica, nego će se porez odrediti na temelju njihove vrijednosti

I za vikendice dvije porezne stope?

U sklopu razmišljanja o uvođenju dvije, umjesto jedne stope godišnjih poreza na plovila i automobile, možda će u HDZ-u i Vladi, iako nam to nije potvrđeno, promijeniti i stav prema oporezivanju vikendica, pa će u novom 'duhu' možda i vikendice zahvatiti dvije stope. Sukladno tome bi, na primjer, vikendice vrijednosti do 50 tisuća eura bile oporezovane manjom stopom na osnovu koje bi godišnji porez bio blago veći od sadašnjeg, ali bi stoga vlasnici vikendica vrednijih od 50 tisuća eura plaćali najmanje deset puta veći porez od sadašnjih pet do 15 kuna po kvadratu.

Iako je Ivan Šuker, ministar financija, nedavno kazao da će novi model poreza imati samo jednu stopu, čini se da je HDZ ipak odlučio da u izbornoj godini ne bi bilo pametno provoditi socijalno nepopularne poteze.

Stoga se sada ipak radi na obračunu s dvije stope poreza, tako da će se pokretnine s manjom vrijednosti oporezivati jednom stopom, a one vrednije, koje će dobiti status luksuzne robe, imat će veću stopu godišnjeg poreza.

Podsjetimo, dosad se godišnji porez na automobile i motocikle plaćao u odnosu na snagu i starost, i to u granicama od 200 do 1.500 kuna za automobile te 50 do 1.200 kuna za motocikle. Tako se sada na automobile tipa Opel Astra i Renault Megane snage 1.400 kubika (čija se cijena kreće oko 13 tisuća eura) plaća godišnji porez od oko 450 kuna, a novim modelom poreza bi se ta cifra možda povećala za stotinjak kuna, s tim da bi porez padao kako s godinama pada vrijednost automobila.

No, mnogo više bi se plaćao godišnji porez na automobile iznad 15 tisuća eura, što bi moglo iznositi i do 10 tisuća kuna. Porez na plovila sada se plaća u rasponu od 100 do pet tisuća kuna, s obzirom na dužinu plovila, snagu motora i posjedovanje kabine. Prema tome, vlasnik brodice prosječne dužine od četiri metra plaća nešto preko 100 kuna godišnjeg poreza, a taj bi godišnji porez možda mogao biti povećan za nekoliko desetaka kuna.

Ali će zato vlasnici brodica skupljih od 50 tisuća kuna imati puno veću stopu poreza nego do sada, te bi godišnji porez na najveće jahte mogao dosegnuti i do 20 tisuća kuna. Iz Vlade su najavili da će prijedlog novog obračuna poreza na vikendice, automobile, plovila i letjelice u saborsku proceduru uputiti tijekom listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi