OTVARA SE JAVNA RASPRAVA

Porez na kuću 0,07 posto, na vikendicu 2 posto

22.11.2012 u 08:56

Bionic
Reading

Vlada će danas predstaviti svoj prijedlog zakona poreza na nekretnine koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2013. godine, a izvori Večernjeg lista kažu da će biti korekcija u odnosu na prve neslužbene stope. Osnovna stopa poreza na nekretnina ostaje 2 posto kako se i najavljivalo, ali opterećenje za kuće i stanove u kojima se živi ne bi trebalo biti veće nego sada

Za prostor u kojemu građani stanuju plaćao bi se porez po stopi od 0,07 posto, a ne 0,2 posto kako se prvo spominjalo. Vlast se na to odlučila jer su simulacije pokazale da bi oporezivanje kuća u kojima se živi sa 0,2 posto bilo bitno skuplje od komunalne naknade, a Vladi to nije bio cilj.

Ministar Slavko Linić je sa svojim prijedlogom upoznao i članove Vlade te je nakon konzultacija o mogućim poreznim stopama, koje su se kretale u rasponu od 0,07 do 0,2 posto za prostor u kojima se živi, Vlada odlučila pokrenuti javnu raspravu, koja će trajati četiri mjeseca, s prijedlogom od 0,07 posto.

Procjena je da će s tom stopom od kuća u kojima se živi prikupiti oko dvije milijarde kuna poreznog prihoda. Još najmanje milijardu kuna trebao bi donijeti porez na vikendice, drugi, treći i svaki daljnji stan i građevinsko zemljište. Istovremeno s uvođenjem poreza na nekretnine ukinula bi se komunalna naknada koju autonomno naplaćuju lokalne jedinice.

Da ne bi došlo do zastoja u dotoku novca, sadašnja će se komunalna naknada voditi kao akontacija poreza, a do kraja 2013. godine svi će vlasnici nekretnina dobiti godišnje rješenje s konačnim obračunom poreza

POREZNE STOPE

0,07 posto - na prostor u kojem se živi

0,4 posto - na nekretnine koje su u najmu

2 posto - vikendice i ostale nekretnine koje se ne koriste