Direktor portala MojPosao

'Porasla je potražnja za radnom snagom, ali prijelomni trenutak će uslijediti nakon što završe vladine mjere i prođu izbori'

13.05.2020 u 10:02

Bionic
Reading

Nakon što je pet uzastopnih tjedana ukupan broj objavljenih oglasa za posao bio u velikom padu, već treći tjedan za redom portal MojPosao bilježi rast potražnje za radnicima

Prema podacima MojPosao, vodećeg portala za oglašavanje slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj, u razdoblju od 4. do 10. svibnja objavljeno je gotovo 700 oglasa za posao što predstavlja rast od 130% posto u odnosu na najgori tjedan travnja (od 13. do 19. travnja) te povećanje od 30% u odnosu na prošli tjedan. U prosjeku, tjedni rast iznosi 33%.

'Ukoliko se nastavi povoljna epidemiološka situacija i rast oglasa po ovoj stopi, za dva do tri tjedna mogli bismo dosegnuti brojke koje smo imali početkom ožujka, prije epidemije', ističe se u priopćenju.

U odnosu na tjedan prije zatvaranja gospodarskih aktivnosti, ukupni broj oglasa je i dalje manji - za 47%.

Oporavak Brige o ljepoti, Prodaje, ali i Turizma

U odnosu na najgori tjedan, sve kategorije bilježe rast, a najveći rast zabilježen je u kategorijama Briga o ljepoti i sport, Prodaja (trgovina), Obrazovanje i znanost te Turizam i ugostiteljstvo. To su ujedno i kategorije koje su ranije osjetile najveći pad.

U usporedbi s tjednom prije zatvaranja gospodarskih aktivnosti (od 9. do 15. ožujka), najveći rast oglasa zabilježile su kategorije Zdravstvo i socijalni rad (+47%), Ljudski resursi (+33%) te Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo (+29%).

Sveukupno gledano, turizam i ugostiteljstvo su i dalje u velikom padu (-73%), međutim taj pad se polako smanjuje. Kroz zadnja dva mjeseca, osim Turizma, manji oporavak bilježe Arhitektura, Sigurnost i zaštita, Pravo, Dizajni i umjetnost te Skladištenje i logistika.

Direktor portala MojPosao Igor Žonja komentirao je nastavak rasta potražnje za radnom snagom:

„Usprkos optimizmu zbog rasta broja oglasa, prijelomni trenutak za naše gospodarstvo će uslijediti nakon što završe vladine mjere i prođu izbori za koje se nadam kako će se održati čim prije. Svatko od nas treba pokušati i u ovakvim okolnostima poslovati što bolje, a iznimno je važno spasiti barem dio turističke sezone.

Također, ako i dođe do drugog vala koronavirusa s njime se moramo nositi s minimalnim restrikcijama.

Smatram kako bi se Vlada umjesto koketiranja s crkvom, javnim sektorom, umirovljenicima i braniteljima trebala fokusirati na reforme, a oporba bi trebala ponuditi konstruktivne kritike kad je riječ o tim temama“kaže Žonja.