aktualna situacija

Plenković: Isplatili smo pola milijuna plaća i spriječili masovnu nezaposlenost. Znamo kako izaći iz krize

07.05.2020 u 20:18

Bionic
Reading

'Hrvatska ovakav međunarodni položaj i ugled nije imala nikada.', osvrnuo se premijer Andrej Plenković, između ostaloga, na protekli Zagrebački summit s kojega smo, dodao je, željeli poslati poruku našim susjedima te ih potaknuti na njihovom europskom putu

'Održali smo ovakav summit, postigli dogovore na nizu videokonferencija, uspjeli smo zajedno s drugima napraviti snažan iskorak da se napravi novi pristup višegodišnjem proračunu', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković gostujući na HRT-u koji smatra da smo sjajno odradili predsjedanje Vijećem EU s obzirom na okolnosti, uređeni Brexit, politički dogovor o mandatu za pregovore o novom uređenju odnosa s Ujedinjenom Kraljevinom, održan prvi pokušaj dogovora o VFO-u, deblokadu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a potom je stigla pandemija, što se, kako je rekao nikada nikome nije dogodilo.

Dodao je kako smo dobili i prvo poluvrijeme protiv covid-19 te da smo ovu krizu dočekali otporniji na vanjske šokove iako je ovo šok bez presedana.

'Izašli smo s masivnom potporom privatnom sektoru, pola milijuna ljudi dobilo je iznos minimalne plaće u ožujku, veliki je interes i za travanj. Spriječili smo novu masu nezaposlenih. Svi resori napravili su ogromne uštede, i temeljem toga financirat ćemo mjere, a ono što će nedostajati, riješit ćemo zaduženjima na domaćem i međunarodnim tržištima pod bitno povoljnijim uvjetima', rekao je Plenković.

Naglasio je da je preko 1,5 milijardi kuna smanjenja neporeznih davanja i parafiskalnih nameta u njegovom mandatu, da su od početka krize skoro 150 milijuna eura smanjili terete za građane i gospodarstvo i da Vlada ima zaokruženu politiku kako izaći iz krize.

Plenković očekuje kako će se postupno, bez obzira na svojevrsni osjećaj rezerve kod roditelja tko je odgovoran, djeca postupno vraćati u škole. Kaže da ova generacija ne smije biti zakinuta u smislu završnosti ove školske godine. Dodao je kako će obnova nakon potresa u Zagrebu trajati godinama.

Kaže da će se izbori održati kad epidemiološke prilike dopuste i kada parlamentarna većina odluči o raspuštanju Sabora.

'Važno je da u toj utakmici svi imaju jednake šanse, kaže i mogućnosti za kampanju i za sudjelovanje. S predsjednikom Zoranom Milanovićem nije razgovarao o datumu izbora, a na pitanje hoće li se izbori održati u srpnju, nije htio odgovoriti.