TJEDAN NOVCA

Poradite na financijskoj pismenosti posjetom Global Money Weeku

14.03.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Okruglim stolom Financijska pismenost i mladi, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta počelo je obilježavanje svjetskog tjedna novca Global Money Week, kojim se želi potaknuti financijsko opismenjivanje

Svjetski i europski tjedan novca obilježavaju se od 14. do 18. ožujka sa željom sustavnog i trajnog poticanja učenja i poučavanja za financijsku pismenost, kako bi što više građana, posebice mladih, steklo financijsko obrazovanje.

Istraživanje provedeno krajem prošle godine na preko 1.000 ispitanika od 18 do 79 godina, pokazalo je da je prosječna ocjena financijske pismenosti Hrvata 11,7 bodova od ukupno 21 boda, pri čemu najnižu pismenost imaju mlađi od 19 godina, istaknula je na okruglom stolu Kristina Horvat iz Ministarstva financija.

Viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Nevenka Lončarić Jelačić najavila je uvođenje financijskog obrazovanja u obrazovni sustav u vidu međupredmetne nastave na kojoj će učenici učiti o štednji, ulaganju i odgovornom raspolaganju novcem.


Viceguverner HNB-a Bojan Fras naglasio je da edukacija o financijskoj pismenosti mora biti zajednički napor regulatora, industrije, udruga, građanskih inicijativa i ostalih te da se ne smije ograničiti samo na pitanja osobnih financija već obuhvatiti pitanja javnih financija.

‘Financijsko opismenjivanje je dugotrajan proces koji zahtjeva velik broj sudionika’, složila se Silvana Božić, članica Upravnog vijeća HANFA-e.

Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka kazao je da je HUB izradio financijski vodič za mlade, edukativni materijal koji pruža informacije za lakše upravljanje financijama na važnim životnim prekretnicama poput odlaska na fakultet, prvog zapošljavanja, kupovine kuće ili automobila, vjenčanja, rođenja djeteta ili odlaska u mirovinu.

Tijekom Global Money Weeka bit će organizirane brojne aktivnosti, okrugli stolovi, posjeti učenika i studenata državnim i financijskim institucijama, studentske debate, predavanja za srednjoškolce i studente širom Hrvatske, prigodne nagradne igre i prezentacije, te mnoge druge aktivnosti. Osim toga, financijske institucije uključit će se u šire informiranje građana, a osobito mladih, o radu banaka, osiguravatelja, mirovinskih fondova, Zagrebačke burze i drugih financijskih institucija.

U projektu Svjetskog i Europskog tjedna novca sudjeluju Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo gospodarstva, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska narodna banka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska gospodarska komora, Udruga društava za upravljanjem mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Hrvatska udruga poslodavaca.