NAVALI NARODE

Poplava oglasa za posao u državnim službama

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 30.07.2012 11:22
  • Objavljeno 30.07.2012 u 11:22
lijeni službenik

lijeni službenik

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Letimični uvid u ponudu poslova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuje da država i dalje prednjači u zapošljavanju. Unatoč proklamacijama Vlade da će se zaustaviti bujanje državne administracije i smanjiti troškovi zaposlenih, trenutno su u opticaju deseci oglasa za zapošljavanje u ministarstvima, državnim agencijama i ustanovama te lokalnoj upravi i samoupravi

'U javnoj i državnoj službi u ovoj godini je broj zaposlenih smanjen za najmanje 2000', pohvalio se ovih dana ministar Uprave Arsen Bauk, demantirajući podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je u prvih pet mjeseci ove godine u državnim i javnim službama zaposleno 4,5 tisuća ljudi.

Ako je vjerovati ministru Bauku, nagli odljev ljudi iz državnih službi natjerao je nadležne ministre da raspišu desetke oglasa za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta. Tako je ovih dana samo Ministarstvo financija objavilo stotinjak oglasa u kojima zapošljava oko 180 novih poreznika i upravnih referenata. Širom Hrvatske, Porezne uprave traže visoko obrazovane stručnjake pravne ili ekonomske struke. Primaju ih na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa po Mrsićevom modelu 'volontiranja'. Kako se u stvari radi o nekoj vrsti pripravništva, većina novozaposlenih će nakon jednogodišnjeg osposobljavanja vjerojatno ostati raditi u državnoj službi.

Mrsićev model objeručke je prihvatila i lokalna uprava i samouprava pa su brojni gradovi i županije raspisali natječaje za referente, savjetnike, suradnike i slična administrativna zanimanja. Među njima prednjači grad Poreč, koji je raspisao natječaj za čak devet radnih mjesta za stručno usavršavanje.

Među državnim institucijama, snažnu ofenzivu u zapošljavanju pokrenule su tri novoosnovane agencije i Državni ured za reviziju. Agencija za investicije i konkurentnost, kojoj je zadatak popravljanje investicijske klime, raspisala je natječaje za zapošljavanje 13 novih djelatnika. Između ostalih, traži se voditelj službe, voditelj odjela te tri viša savjetnika. Nova Agencija planira ukupno zaposliti 28 djelatnika, a polovicu kadrova popunit će premještanjem iz drugih tijela javne vlasti.

Agencija za mobilnost i programe EU, koja provodi i promovira programe Europske unije u području obrazovanja, znanosti i mladih, zapošljava devet novih djelatnika – dva voditelja odsjeka, tri stručna savjetnika, tri stručna suradnika i administrativnog tajnika.

Kadrovsko popunjavanje u tijeku je i u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata EU. Oglašena je potreba zasnivanja radnog odnosa za radna mjesta savjetnika za financije i računovodstvo te stručnog suradnika u pisarnici. S obzirom na to da poslovi povlačenja sredstava iz fondova EU zahtjevaju sve više kadrova, Vlada je na zadnjoj sjednici odlučila preraspodijeliti čak 197 zaposlenika u državnoj upravi tako da se bave isključivo povlačenjem sredstava iz fondova. Znači li to da će se poništiti otvoreni natječaji za to područje, tek ćemo vidjeti.


Za novim kadrovima tragaju i u Državom zavodu za reviziju. Otvorena su četiri natječaja za 11 radnih mjesta – 8 u središnjem uredu u Zagrebu i 3 u područnom uredu u Karlovcu. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zapošljava dva inspektora i dva savjetnika, a Hrvatski zavod za zapošljavanje otvorio je natječaje za pet savjetnika u Dubrovniku i Rijeci.

Manjak kadrova osjeti se i u sudstvu. Referente, savjetnike i sudske zapisničare traže sudovi u Kutini, Crikvenici, Čakovcu, Zagrebu, Sesvetama i Zadru.

Za razliku od stotina otvorenih radnih mjesta za ekonomiste, pravnike i administrativce u državnim službama, u realnom sektoru je potražnja znatno skromnija. Tako su, primjerice, za geologe, metalurge i rudare otvorena samo tri mjesta, 22 natečaja otvorena su za obrađivače drva, proizvođače papira i grafičare, a za tekstilce i kožare svega 17 oglasa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi