KRAJ PRIVATIZACIJE

Ponude za kupnju Hotela Maestral do petka, odluka nakon izbora

08.09.2016 u 11:33

Bionic
Reading

Za kupnju državnih dionica u dubrovačkoj hotelskoj tvrtki Hoteli Maestral otkupljeno je nekoliko ponudbenih dokumentacija, a u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) očekuju i konkretne ponude po isteku roka za predaju obvezujućih ponuda u petak, 9. rujna, doznaje se u četvrtak iz CERP-a

"Za kupnju dionica Hotela Maestral otkupljeno je nekoliko ponudbenih dokumentacija, slijedom čega očekujemo ponudu ili više njih, za čiju je predaju rok petak, 9. rujna do 12 sati. Nakon što povjerenstvo za ponude utvrdi koliko je ponuda stiglo, objavit ćemo taj podatak", ističu iz CERP-a, uz napomenu da se rok za predaju ponuda zasigurno neće više produljivati niti će se razmatrati ponude pristigle izvan tog roka i one nepotpune.

Također napominju da odluku o prihvaćanju ili odbijanju eventualno pristiglih ponuda mora donijeti Upravno vijeće CERP-a, a ono se zbog parlamentarnih izbora više neće sastajati sve dok se ne oformi Vijeće u novom sastavu. To znači da će ta odluka, kako kažu, malo pričekati.

Rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju 68,26 posto državnih dionica u Hotelima Maestral CERP je početkom srpnja temeljem zahtjeva potencijalnih ponuditelja produljio za 60 dana, do 9. rujna.

Za spomenuti udjel u temeljnom kapitalu Hotela Maestral država traži početnu cijenu od 109,06 milijuna kuna ili 309,82 kune po dionici.

Kraj potrage za ulagačem

Bilo konkretnih ponuda u petak ili ne, završetkom tog obvezujućeg roka za Hotele Maestral završava se gotovo trogodišnji proces potrage za investitorom u tu hotelsku kuću. U te zadnje tri godine provedena su dva neuspjela pokušaja prodaje državnih dionica u Hotelima Maestral odnosno dva višemjesečna neobvezujuća i obvezujuća kruga. Stoga je cijeli proces ponovljen u ljetu prošle godine te je krajem studenoga 2015. za Hotele Maestral stiglo 15 neobvezujućih ponuda domaćih i stranih investitora

CERP nije iznosio njihova imena, ali ih je sve u proljeće ove godine, nakon formiranja novog Upravnog vijeća i određivanja početne cijene za dionice, pismeno pozvao da dostave obvezujuće ponude do 11. srpnja, a taj je rok potom produljio do 9. rujna.

Među onima koji su iskazali zanimanje u prvom neobvezujućem krugu za Maestral jedino su iz turističke kompanije Valamar Riviera kazali da su to učinili, kao i da su otkupili ponudbenu dokumentaciju za obvezujuće ponude.

Zdravo poslovanje

Hoteli Maestral su profitabilna tvrtka koja je, prema podacima iz nerevidiranog nekonsolidiranog financijskog izvješća, prošlu godinu završila s nešto malo više od 2,5 milijuna kuna neto dobiti, što je bila treća uzastopna godina pozitivnog poslovanja.

U sastavu te tvrtke je pet hotela (Uvala, Splendid, Komodor, Vis i Adriatic) s ukupnim smještajnim kapacitetom od 931 kreveta

Završetkom obvezujućeg kruga za ponude za kupnju dionica Hotela Maestral završava se ujedno i petogodišnji privatizacijski ciklus s javnim pozivima za nekoliko hotelskih tvrtki u državnom vlasništvu, tijekom kojeg su nove vlasnike pronašli hotelske kuće Hoteli Plat iz Plata kod Dubrovnika (Karisma Hotels Adriatic) te Imperial s otoka Raba (Valamar Riviera).

U tom vremenu država je također uz javne pozive s više obvezujućih i neobvezujućih krugova pronašla i sklopila ugovor s investitorom (Avenue ulaganja) u turistički razvojni projekt Kupari kod Dubrovnika, kao i uspješno provela desetak predstečajnih nagodbi za hotelske tvrtke iz svog portfelja.