POTPORE

Poljoprivrednicima isplaćeno više od četiri milijuna kuna

27.07.2016 u 10:12

Bionic
Reading

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je više od 4 milijuna kuna malim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja, izvjestili su u srijedu iz Agencije

Riječ je o isplatama za projekte unutar operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", pa je tako prošli tjedan isplaćena prva rata za odobrene projekte za 72 korisnika potpore u iznosu većem od 4 milijuna kuna.

Potpora predviđena prvim natječajem za operaciju 6.3.1. iznosi ukupno 16,86 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, što omogućava financiranje svih projekata malih poljoprivrednika koji su ispunili kriterije pravilnika i natječaja. Svakom poljoprivredniku odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Potporu mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade.

Također, u okviru ove operacije mogu se podizati novi nasadi, poboljšati kvaliteta poljoprivrednog zemljišta te izgraditi objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Svi projekti malih poljoprivrednika koje je odobrila Agencija za plaćanja mogu biti isplaćeni u 2 rate - 50 posto potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon odluke o dodjeli sredstava, a preostalih 50 posto nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana.

Potpora se može dodijeliti samo jednom tijekom programskog razdoblja 2014-2020 po jednom malom poljoprivrednom gospodarstvu, navode iz Agencije.