DZS:

Poljoprivredni proizvodi pojeftinili u prvom kvartalu za 0,5 posto

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2018 10:23
  • Objavljeno 28.05.2018 u 10:23
Cijene biljnih proizvoda porasle za 0,1 posto

Cijene biljnih proizvoda porasle za 0,1 posto

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine bile su niže za 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 0,1 posto, dok su cijene stoke i stočnih proizvoda pale za 0,1 posto.

Porast cijena biljnih proizvoda u usporedbi s istim razdobljem lani prouzročen je rastom cijena žitarica, za 10,6 posto, krumpira za 5,4 posto, voća za 14,3 posto i industrijskog bilja za 18 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Istodobno je cijena vina pala za 8,9 posto, povrća za 16 posto, krmnog bilja za 13,9 posto, maslinovog ulja za 4,2 posto.

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda pale su u prvom tromjesečju za 0,1 posto prema istom razdoblju lani. Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, najviše su pale cijene svinja, za 11,1 posto. Cijene goveda su smanjene za 1,3 posto, a konzumnih jaja za 3,8 posto.

Rast cijena zabilježen je kod mlijeka, za 9,1 posto, peradi za 3 posto itd.

Podaci DZS-a pokazuju da su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u prvom tromjesečju prema istom razdoblju lani porasle za 0,8 posto. Na taj rast je, kažu statističari, najviše utjecao rast cijena stočne hrane i energije.

  • +22
  • +19

Poljoprivreda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Cijene energije su tako porasle 4,4 posto, a cijene stočne hrane za 0,9 posto.

Poljoprivrednici su u prvom tromjesečju više izdvajali i za sredstva za zaštitu bilja i veterinarske usluge. Cijena sredstva za zaštitu bilja je bila 1,4 posto viša, a veterinarskih usluga 0,1 posto viša nego u istom razdoblju lani. 

Istodobno su poljoprivrednici manje plaćali gnojivo, i to za 2,5 posto te sjeme i sadni materijal, za 1,2 posto

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!