agrokor

Stiglo prvo mjesečno izvješće Peruška i Weber, prodaja na planu, poljoprivreda podbacila

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.03.2018 14:53
  • Objavljeno 12.03.2018 u 14:42
Na rješenje o tražbinama sto žalbi

Na rješenje o tražbinama sto žalbi

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Unatoč izazovima vezanim uz promjenu čelne osobe izvanredne uprave, proces vezan uz pripremu i sklapanje nagodbe intenzivno se nastavio i na njemu se radi u punom kapacitetu, navodi se u ponedjeljak objavljenom mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora, iz kojeg je i podatak da je na rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama zaprimljeno sto žalbi, o kojima će odlučivati Visoki trgovački sud

"Promjena izvanrednog povjerenika neće spriječiti Grupu u tome da nastavi provoditi strategiju izrade plana nagodbe uz odobrenje vjerovnika, unutar vremenskog okvira utvrđenog Zakonom o izvanrednoj upravi", ističe se u izvješću.

Izvješće, koje se odnosi na razdoblje od 11. veljače do 10. ožujka, prvo je mjesečno izvješće Agrokora kojeg potpisuju novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber.

Naime, 28. veljače Trgovački sud u Zagrebu je, na prijedlog Vlade RH, opozvao s dužnosti Antu Ramljaka, koji je dan ranije taj sud obavijestio o svojoj ostavci na mjestu izvanrednog povjerenika, te je za novog povjerenika imenovan Peruška i Weber za njegovu zamjenicu.

Oni u izvješću podsjećaju da su sa svrhom postizanja nagodbe u zacrtanim rokovima u Zadru od 6. do 8. ožujka održali sastanak sa članova Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora i promatrača te ponavljaju ocjenu da je na tom sastanku "postignut znatan napredak u usuglašavanju ključnih odredbi plana nagodbe".

Peruško i Weber i u mjesečnom izvješću najavljuju da će 14. ožujka javno objaviti relevantne informacije koje su podijeljene s Privremenim vjerovničkim vijećem, s kojim novi sastanak najavljuju u tjednu koji počinje 19 ožujka.

I najnovije mjesečno izvješće sadrži pregled stanja u tvrtkama pod izvanrednom upravom, i to za mjesec siječanj, kao i o pregovorima o nagodbi, troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora, sudskim postupcima i sl.

  • +4
  • +1

Sjedište Agrokora

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tako se u dijelu vezanom uz prijavu tražbina navodi se kako je na Rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama od 15. siječnja "zaprimljeno točno sto žalbi i prijedloga za ispravcima, o kojima će odlučiti Visoki trgovački sud RH".

Tvrtke iz sastava Agrokora nastavljaju s pozitivnim trendovima

"Većina operativnih kompanija i poslovnih segmenata nastavlja s pozitivnim trendovima prethodnih razdoblja te bilježi pozitivne poslovne rezultate i dobre poslovne pokazatelje", navodi izvanredna uprava u izvješću s osnovnim podacima o prihodima i operativnoj dobiti u siječnju.

Tako se navodi da su u poslovnoj grupi maloprodaja i veleprodaja nastavljeni pozitivni trendovi i u siječnju te su sve članice te poslovne grupe uspjele ostvariti rezultat poslovanja sukladno planovima održivosti.

Iako su prihodi sa siječanjskom realizacijom od 896 milijuna kuna imali određenih minimalnih odstupanja u odnosu na plan, dobit iz operativnog poslovanja (EBITDA) koja je iznosila negativnih 21,1 milijun kuna i bolja je od planiranih negativnih 24,6 milijuna kuna, podaci su iz izvješća.

Također se navodi kako su prihodi od prodaje u maloprodaji manji za 4,86 posto u odnosu na prihod prošle godine, "što je najbolji rezultat od početka rada izvanredne uprave, a ujedno je iznad planiranog".

Najveća tvrtka u grupi maloprodaja i veleprodaja je Konzum, koji je u siječnju ostvario 601 milijun kuna prihoda, uz negativnu EBITDA od 9,5 milijuna kuna.

  • +12
  • +9

Dolazak predstavnika tvrtki dobavljača na sastanak u sjedištu Konzuma

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev / CROPIX

Konzum, kako se navodi, nastavlja s unapređenjem svog poslovanja te se s ostvarenim prihodom približava razini prethodnih godina.

"Siječanj, veljača i studeni su mjeseci s najmanjim prihodima, a nivo fiksnog troška determinira rezultate u tim mjesecima. S obzirom na veliku razliku prihoda ovih mjeseci u odnosu na sezonu, koja iznosi do 40 posto razlike u prihodu, jasno je da ovi mjeseci imaju negativnu EBITDA i ona je za siječanj iznosila 9,5 milijuna kuna, što je za 3 posto bolji rezultat od planiranog", objašnjava se u izvješću.

U vezi poslovanja poslovne grupe prehrane navodi se kako se u siječnju nastavlja trend pozitivnih rezultata, unatoč neznatnom padu prihoda od prodaje koji su iznosili 426 milijuna kuna. EBITDA od 21 milijun kuna je, pak, značajno viša od planiranih 11,8 milijuna kuna.

"Kontinuirani napori također su rezultirali plasmanom pojedinih proizvoda na novim inozemnim tržištima, a sve kompanije iz ove poslovne grupe aktivno se pripremaju za uskrsne blagdane, kao i početak sezone", naglašava se u izvješću

U poslovnoj grupi poljoprivreda u siječnju je," uslijed značajnog pada cijena svinjskog mesa, uljarica i žitarica, voća i povrća te polutvrdog sira, došlo do smanjenja prihoda u odnosu na plan te su iznosili 137 milijuna kuna, a EBITDA iznosi 10,2 milijuna kuna".

Troškovi izvanredne uprave

U osvrtu na troškove izvanredne uprave i poslovanja Agrokora navodi se da izvanredna uprava nastavlja upravljati pratećim troškovima operativnog poslovanja koji su izravno vezani uz različite centralizirane usluge koje se pružaju svim članicama Grupe. Također se napominje kako su troškovi poslovanja iskazani bez PDV-a.

Po podacima iz izvješća, ukupan trošak savjetnika u siječnju je za 2,5 milijuna kuna veći nego u prosincu i iznosio je 28,56 milijuna kuna.

Najveći dio troškova savjetnika odnosi se na troškove restrukturiranja, a u izvješću se navodi kako su fakturirani i naplaćeni troškovi restrukturiranja, koji su u siječnju iznosili 12,76 milijuna kuna, za 5,1 milijun kuna manji u odnosu na prosinac.

Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraje siječnja ove godine, ukupni su troškovi Agrokora d.d., što uključuje i naknade povjereniku te plaće i nagrade zaposlenima, potom troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge te režijske troškove i sl., iznosili 494,2 milijuna kuna. Od toga se najveći dio, 268,5 milijuna kuna, odnosi na troškove savjetnika u tom razdoblju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!