ZBOG POTENCIJALNE ŠTETE

Pola milijarde dolara štete: Dioničari tuže Adidas zbog Kanyea Westa i Yeezyja

03.05.2023 u 22:26

Bionic
Reading

Adidas je dugo bio svjestan neobičnog ponašanja svoje bivše zvijezde Yea – repera ranije poznatog kao Kanye West – kao i potencijalne štete koju bi to moglo prouzročiti tvrtki, no na to nije upozorio investitore, navodi se u zajedničkoj tužbi koju su dioničari podigli protiv njemačkog trgovca sportskom odjećom

Adidas je 2013. godine potpisao ugovor s Yeom za liniju tenisica pod brendom Yeezy, vrlo popularnih i uspješnih. No suradnju su naprasno raskinuli krajem listopada 2022.

Posljednjih nekoliko godina Yea su obilježile brojne kontroverzne izjave, među ostalim antisemitske objave na društvenim mrežama, pa i izjava iz 2018. da 'ropstvo zvuči kao izbor jer je trajalo četiri stoljeća' te da je 'ropstvo za crnce ono što je holokaust za Židove'.

Ye je također otvoreno govorio o bipolarnom poremećaju s kojim se borio, koji je također uzrokovao njegove impulzivne odluke i izjave, a mnogi to navode i kao jedan od razloga raspada njegova braka s Kim Kardashian, s kojom ima četvero djece.

Stoga je Adidas prekinuo suradnju s Yeom u listopadu prošle godine, navodeći njegovo ponašanje i neumjesne izjave kao glavni razlog. No prema tužbi podignutoj protiv bivšeg glavnog izvršnog direktora Adidasa Kaspera Rorsteda i glavnog financijskog direktora Harma Ohlmeyera, optuženi su da su 'namjeravali prevariti investitore tako što nisu otkrili probleme između tvrtke i Yea'.

Na svom vrhuncu Adidasovo partnerstvo s Yeom bilo je nevjerojatno plodonosno, a kolekcije cipela i odjeće Yeezy brzo su postale omiljene. No svakim novim kontroverznim Yeovim istupom njegov odnos s tvrtkom sve je više visio o niti.

Odgovarajući na reakciju izazvanu tim primjedbama, Rorsted je ranije, prije raskida suradnje, rekao u televizijskom intervjuu za Bloomberg da je bilo 'nekih komentara koje ne podržavaju', ali da je 'Kanye bio i jest vrlo važan dio Adidasove strategije te da je fantastičan kreator'.

Zatim je u listopadu 2022. na reviji na Tjednu mode u Parizu nosio košulju s natpisom 'Životi bijelaca su važni', što je Southern Poverty Law Center opisao kao 'rasistički odgovor na pokret za građanska prava Black Lives Matter'.

Tog mjeseca Ye je također zaprijetio da će krenuti u 'Death con 3' na 'Židove', što je očita referenca na DEFCON, sustav pripravnosti američke vojske za obranu. U tvitu, koji je Twitter uklonio, koristio je antisemitske izraze i rekao da ne može biti antisemit 'jer su crnci zapravo Židovi'. U podcastu, objavljenom tog mjeseca, hvalio se pak time da može dati antisemitske primjedbe i da Adidas i dalje neće prekinuti veze s njim. 'Mogu govoriti antisemitske stvari i Adidas me ne može odbaciti. Što sad?' ustvrdio je Ye.

  • +7
Kanye West Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Adidas ne tolerira antisemitizam i bilo koji oblik govora mržnje'

No čini se da je to bila kap koja je prelila čašu te je Adidas 25. listopada objavio da će odmah 'zaustaviti proizvodnju proizvoda marke Yeezy i zaustaviti sva plaćanja Yeu i njegovim tvrtkama'. 'Adidas ne tolerira antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje', stoji u tadašnjoj izjavi, u kojoj su dodali da su Yeovi 'komentari i postupci bili neprihvatljivi, puni mržnje i opasni'.

Međutim tužba podnesena u ime Adidasovih dioničara navodi da je tvrtka godinama bila svjesna potencijalne štete koju bi joj Ye mogao nanijeti. U tužbi je citirano i izvješće Wall Street Journala iz studenog 2022., u kojem se navodi da su rukovoditelji Adidasa, uključujući Rorsteda, razgovarali o riziku zbog Yeova ponašanja i razmišljali o prekidu suradnje s njim.

Također se optužuje tvrtku da nije pravilno ograničila svoju financijsku izloženost usred rizika koji je Ye predstavljao. Navodi se i kako su izjave koje je dala kompanija bile 'lažne i/ili obmanjujuće u svim relevantnim razdobljima'.

Claudia Lange, glasnogovornica Adidasa, rekla je za Washington Post da 'odlučno odbacuju ove neutemeljene tvrdnje te da će poduzeti sve potrebne mjere da se obrane od njih'. Rorsted nije bio odmah dostupan za komentar.

U tužbi dioničari traže odštetu zbog velikog pada cijena dionica koji je nastao nakon raskidanja suradnje s reperom te zbog smanjenja kreditnog rejtinga tvrtke u veljači ove godine. Osim toga, na lageru tvrtke ostala je roba brenda Yeezy vrijedna 500 milijuna dolara.