PRIVREMENO RJEŠENJE

Pokreće se prerada nafte u sisačkoj rafineriji

25.02.2015 u 17:41

Bionic
Reading

Obustava proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak je privremena, a u pogledi nastavka proizvodnje otvoreno je više opcija pri čemu je, uzimajući u obzir trenutnu akumulaciju domaće sirove nafte, kratkoročno najizglednija mogućnost njene prerade u Sisku, priopćeno je iz srijedu iz Ine

To je priopćenje reakcija na današnje novinske napise prema kojima bi proizvodnja u Rafineriji nafte Sisak trebala biti obnovljena u travnju.

"Nastavno na današnje medijske napise, željeli bismo naglasiti kako svim odlukama vezanima za Inino rafinerijsko poslovanje i iskorištenost preradbenih kapaciteta prethode opsežne poslovne analize, stoga takve odluke nisu pod utjecajem bilo kakvih vanjskih pritisaka", navode iz Ine.

Dodaju kako je proizvodnja u Rafineriji nafte Sisak obustavljena privremeno te da kompanija u pogledu nastavka proizvodnje uvijek bira najbolje raspoložive mogućnosti za plasman svojih proizvoda.

"Uzimajući u obzir trenutnu akumulaciju domaće sirove nafte, kratkoročno bi najizglednija mogućnost bila prerada u Rafineriji nafte Sisak. Ina, međutim, razmatra i druge mogućnosti komercijalizacije svoje proizvodnje, uključujući i transport sirove nafte u Rafineriju nafte Rijeka", zaključuje se u priopćenju Inina Sektora korporativnih komunikacija.

Da bi proizvodnja u sisačkoj rafineriji mogla početi u travnju očekuju i u Ministarstvu gospodarstva.

"Prema dostupnim podacima, skladišni kapaciteti Rafinerije nafte Sisak bit će popunjeni tijekom travnja pa tada očekujemo početak proizvodnje u toj rafineriji", izjavio je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Pritom naglašava kako nema ekonomskog, ekološkog, kao ni prometnog razloga, a ne bi bilo opravdano ni s gledišta energetske stabilnosti i sigurnosti Hrvatske, da se domaća nafta izvozi, kada imamo prerađivačke kapacitete u Hrvatskoj.

"To je razlog zbog kojega mislimo da bi u travnju trebala početi proizvodnja u Sisku", kaže Vrdoljak.

Za predstavnicu radnika u Nadzornom odboru Ine i članicu Radničkog vijeća Maju Rilović najava ponovnog pokretanja Rafinerije nafte Sisak je "ugodno iznenađenje".

"Tome smo se nadali i očekivali. Rafinerija nafte Sisak može i treba prerađivati domaću naftu", kazala je Rilović za Hinu.

Upitana što je neobično u tome da sisačka rafinerija obnovi preradu kad se njezini spremnici napune, podsjeća da je nastavak proizvodnje donedavno bio sporan, zbog najava o gašenju rafinerije i izvozu domaće sirovine.

Više bi se o planovima Uprave u vezi rafinerijskog poslovanja, dodaje Rilović, moglo znati u petak, kada bi Uprava Ine trebala o tome i drugim poslovnim planovima izvijestiti Radničko vijeće.

Rafinerija nafte Sisak obustavila je proizvodnju sredinom siječnja ove godine.

Prema podacima Ine, sisačka je rafinerija prošle godine prerađivala naftu dva i pol mjeseca, a 2013. pet mjeseci.