KOSOR NA OTVARANJU CESTE:

'Pogrešno je vraćati se u prošlost i tražiti krivce'

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 30.05.2011 14:42
  • Objavljeno 30.05.2011 u 13:22
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Vjerovali ili ne, premijerka Jadranka Kosor proglasila je danas u Rijeci cestu D-404 otvorenom. Njezina gradnja počela je prije osam godina, a Riječani su je posljednjih godina koristili kao besplatno parkiralište, šetnju, vožnju biciklom i slično

Prometnica duga tri i pol kilometara rasteretit će promet u Rijeci budući da spaja centar grada s istočnim dijelom Riječke obilaznice. Sastoji se od jednog mosta, pet vijadukata i dva tunela te je u nju utrošeno 640 milijuna kuna.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je cesta konačno otvorena, ali je rekao i da odgovor na pitanje zašto se toliko čekalo, vjerojatno nikada nećemo dobiti.

'Više od dragosti u meni prevladavaju osjećaji ogorčenja', rekao je Obersnel i naglasio da će Riječani još barem godinu dana morati trpjeti kamione kroz centar grada jer se još nije uspjela realizirati izgrdanja spojne ceste prema kontejnerskom terminalu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je rekao da ovu cestu smatra ishodišnom točkom prema cestovim pravcima cijele Europe, odnosno prema Žutoj Lokvi i Dalmaciji što bi se trebalo dogoditi u naredih pet godina.

Premijerka Jadranka Kosor u svom je govoru uvodno naglasila da joj nigdje nije tako lijepo kao u ovoj županiji jer se mnoge stvari započete u neko vrijeme u prošlosti, pokreću te da je ovaj objekt dokaz tome.

'Mislim da bi bilo potpuno pogrešno stalno se vraćati u prošlost i tražiti krivca za ovu dionicu koja nije završena prije', rekla je Kosor i dodala da je bitno da je ona gotova te da je obećanje da će biti puštena u promet do kraja ovog mjeseca, izvršeno.

Pohvalila se da je u posljednje dvije godine otvoreno više od 151 kilometara autoceste na području Primorsko-goranske županije u što je uloženo više od 816 milijuna kuna, a u županijeske i lokalne ceste još 185 milijuna kuna.

Karmen Mrkić

Karmen Mrkić

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić


'Ukupno u ovu županiju, osobito u grad Rijeku, uložili smo kroz različite projekte više od 4,5 milijardi kuna i mislim da smo tako dokazali da nam je Rijeka na srcu, ali i da ravnomjerno ulažemo u razvoj svih krajeva Hrvatske, bez obzira tko je gdje na vlasti. Samo zajedno, ako skupimo sve snage, svu pamet, entuzijazam i ljubav prema domovini i svakom gradu, možemo okretati nove stranice koje se zovu napredak Republike Hrvatske', izjavila je Kosor.

Nekolicina uglavnom starijih HDZ-ovaca iz Rijeke rukovalo se s njom te su joj poželjeli da sruši SDP-ovce s riječke vlasti. Jedan od njih čak ju je pozvao na ručak, a ona je zatražila njegov broj.

Potom se s ministrima Božidarom Kalmetom i Brankom Bačićem te gradskim čelnicima uputila u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja gdje je potpisala Ugovor o zajedničkom financiranju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina 'težak' 49,3 milijuna eura.

Izgradnja Centra Marišćina provodi se u okviru pretpristupnog programa IPA, a Europska Unija sudjeluje s 22,3 milijuna eura. Fond za zaštitu okoliša participirat će s 11 milijuna eura, a PGŽ, Grad Rijeka i Ekoplus d.o.o. zajedno sa 16 milijuna eura.

Uspostavljanje novog integriranog sustava gospodarenja otpadom obuhvaća izgradnju Centra Marišćina, ali i pet pretovarnih stanica na dosadašnjim odlagalištima na Krku, Cresu i Rabu te u Novom Vinodolskom i Delnicama, kao i sanaciju svih postojećih odlagališta.

Marišćina bi trebala biti u funckiji tijekom drugog kvartala 2014. godine i bit će to prvi takav centar u Hrvatskoj koji zadovoljava visoke standarde zaštite tla, podzemnih voda i zraka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi