ZABRINJAVAJUĆA OCJENA

Pogoršan politički rejting Hrvatske

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.02.2012 16:08
  • Objavljeno 10.02.2012 u 16:02
burza rizik

burza rizik

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska se nalazi u kategoriji zemalja srednjeg političkog rizika za 2012. godinu, procjenjuje Aon Risk Solutions, globalna kompanija za upravljanje rizicima i posredovanje u osiguranju

Aon Risk Solutions, članica Aon Corporation, izmjerila je politički rizik u 167 zemalja, odnosno teritorija s ciljem procjene razine rizika deviznih plaćanja, rizika zemlje, političkog uplitanja, poremećaja lanca opskrbe, pravnog i regulatornog rizika te političkog nasilja, navodi se u današnjem priopćenju iz te tvrtke. Svakoj zemlji dodijelila je jedan od rejtinga rizika: nizak, srednje nizak, srednji, srednje visok, visok ili vrlo visok.

Kako se navodi u priopćenju, Hrvatskoj je dodijeljen srednji rizik. S obzirom da je za 2011. bila svrstana u zemlje niskog političkog rejtinga, riječ je ustvari o pogoršanju rejtinga

Aon je ukupni hrvatski politički rejting smanjio zbog pravnog i regulatornog rizika, koji obuhvaća rizik od financijskog gubitka ili gubitka reputacije poduzeća uslijed teškoća s pridržavanjem zakona, propisa ili kodeksa zemlje domaćina. Riječ je o najčešće navođenom riziku, kojim je obilježeno čak 104 zemlje na Aonovoj mapi političkog rizika za ovu godinu.

Uz Hrvatsku Aon navodi i rizik zemlje, odnosno rizik da vlada neće poštivati obveze u vezi s otplatom kredita ili druge financijske obveze. Tim rizikom ove je godine uz Hrvatsku obilježeno je još 84 država.

Na mapi za 2012. godinu nisu ocijenjene zemlje članice Europske Unije niti Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

Rejtinzi zemalja odražavaju analize koje su proveli Aon Risk Solutions i Oxford Analytica, globalna analitička i savjetodavna tvrtka, te mišljenja 26 Lloydovih konzorcija i udruženih osiguravatelja koji aktivno osiguravaju politički rizik.

Ukupni politički rejting Aon je za 2012. godinu povećao za tri zemlje – Moldaviju, Ukrajinu i Urugvaj, a smanjio za 21 državu. Jedine europske države kojima je smanjen politički rejting za ovu godinu su Hrvatska i Bjelorusija

Aon Corporation svjetski je lider u upravljanju rizicima te posredovanju u osiguranju i reosiguranju, s više od 60.000 zaposlenih u 120 zemalja svijeta te ukupnim godišnjim prihodom od oko 9 milijardi dolara. Na hrvatskom je tržištu prisutan od 2000. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi