tržište rada

Veliko regionalno istraživanje pokazalo čiji su se poslodavci najbolje i najgore snašli u koronakrizi

16.02.2021 u 12:29

Bionic
Reading

Svaki treći radnik u Hrvatskoj (30 posto) smatra da se njihov poslodavac odlično snašao u pandemijskim okolnostima, pokazavši pritom da su mu zaposlenici na prvom mjestu, pokazalo je najnovije regionalno istraživanje tržišta rada

Prema mišljenju njihovih zaposlenika, s krizom su se najkvalitetnije nosili poslodavci u Hrvatskoj, pokazalo je najnovije regionalno istraživanje tržišta portala MojPosao, a koji je provjerio kako su se tijekom krizne 2020. godine snašli poslodavci iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U istraživanju portala MojPosao sudjelovalo je više od 5000 ispitanika, od čega je više od 2000 ispitanika bilo iz Hrvatske. Među hrvatskim ispitanicima bilo je 43 posto zaposlenih, 51 posto nezaposlenih, a šest posto ispitanika još se školuje.

Poslodavci su se dobro snašli u pandemiji

Čak tri četvrtine ispitanika (78 posto) smatra da se njihov poslodavac dobro ili čak odlično snašao u krizi dok petina anketiranih (22 posto) misli kako su reakcije njihovih poslodavaca bile promašene i kako nisu pokazali dovoljnu brigu za zaposlenike. Gledano po zemljama regije, s krizom su se najkvalitetnije nosili poslodavci u Hrvatskoj.

Naime svaki treći radnik u Hrvatskoj (30 posto) smatra kako se njihov poslodavac odlično snašao u pandemijskim okolnostima, pokazavši pritom da su mu zaposlenici na prvom mjestu. Polovica ispitanika (47 posto) misli kako se njihov poslodavac dobro prilagodio krizi dok svaka peta osoba (22 posto) ponašanje poslodavca u pandemiji ocjenjuje – promašenim.

Najlošije su se u krizi snašli poslodavci iz Makedonije i Srbije - četvrtina ispitanika iz tih zemalja (26 posto) predbacuje im povlačenje pogrešnih poteza i manjak brige za radnike.

  • +5
Koronavirus u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Gledajući prema spolu, muškarci su češće nego žene postupanje poslodavaca tijekom krize ocijenili lošim (26 posto muškaraca naprema 21 posto žena). S druge strane više muškaraca (33 posto) nego žena (29 posto) za uložene napore poslodavcima je dalo odličnu ocjenu.

Također, ispitanici više i visoke stručne spreme pozitivnije su ocijenili svoje poslodavce nego što su to učinili ispitanici srednje stručne spreme. Treba uzeti u obzir i to da su visokoobrazovani ispitanici češće bili u mogućnosti raditi od kuće, kao i da su ispitanici s nešto nižom stručnom spremom u većoj mjeri zaposleni u sektorima koje je kriza najviše pogodila, primjerice u turizmu.

Od ispitanika kojima posao to dozvoljava, 79 posto ih (je) radi(lo) od kuće

Snalaženje poslodavaca u vrijeme pandemije bolje su ocijenili radnici kojima je (bio) omogućen rad od doma dok su najlošije ocjene davali ispitanici kojima priroda posla omogućuje da rade od doma, ali im to poslodavac nije dozvolio.

  • +25
Koronavirus u BiH Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Čak 79 posto zaposlenih kojima je priroda posla kojim se bave omogućavala to prošle godine makar povremeno radilo je od kuće. Svakom petom radniku (21 posto) njihov poslodavac nije omogućio rad od kuće iako je imao sve preduvjete za to.

Također, istraživanje je pokazalo kako ispitanici sa srednjom stručnom spremom nešto rjeđe imaju mogućnost raditi na daljinu od onih s višom, odnosno visokom stručnom spremom. Naime 83 posto ispitanika više i visoke stručne spreme tijekom 2020. radilo je od doma (od onih kojima posao to dopušta), za razliku od 74 posto radnika sa srednjom stručnom spremom.