POTROŠAČKA KOŠARICA

Pogledajte što je u Hrvatskoj skuplje, a što jeftinije nego u EU

15.06.2016 u 18:19

Bionic
Reading

Hrvatska je po potrošačkim cijenama košarice prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u 2015. blizu prosjeka 28-člane Europske unije, kao i po cijenama alkoholnih pića, ali je zato u kategoriji duhanskih proizvoda među najjeftinijim zemljama Unije, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće Eurostata

U Hrvatskoj je usporediva košarica prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u 2015. godini bila devet posto jeftinija od prosjeka u EU, pokazalo je izvješće Eurostata. Podaci su dobiveni temeljem istraživanja cijena hrane, pića i duhana u 2015. godini u kojem je sudjelovalo 38 europskih zemalja, uključujući 28 zemalja EU-a, a obuhvatilo je približno 440 usporedivih proizvoda.

Skupina prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića podijeljena je u potkategoriju, kruha i žitarica, te mesa i mlijeka, sira i jaja.

U Portugalu, Španjolskoj, Latviji, Estoniji i Slovačkoj cijene hrane i bezalkoholnih pića blizu su onih u Hrvatskoj. U Njemačkoj, Grčkoj, Nizozemskoj i Sloveniji bliže su europskom prosjeku.

Daleko je najskuplja među članicama EU-a Danska, gdje su cijene hrane i bezalkoholnih pića 45 posto više od prosjeka u EU. Slijede Švedska i Austrija s cijenama 24 odnosno 20 posto iznad prosjeka, te Irska i Finska gdje su ti proizvodi oko 20 posto skuplji u odnosu na europski prosjek.

Najniže cijene te košarice proizvoda zabilježene su u Poljskoj i Rumunjskoj, gdje su za 37 odnosno 36 posto niže od prosjeka u EU. U Bugarskoj su niže za 30 posto, a u Litvi, Mađarskoj i Češkoj za nešto više od 20 posto u odnosu na europski prosjek.

U potkategoriji kruha i žitarica variraju u rasponu od gotovo 50 posto nižih cijena od prosjeka u Rumunjskoj do 62 posto skupljih od prosjeka u Danskoj. Hrvatska ne zaostaje puno za prosjekom, s cijenama šest posto nižima od prosjeka u EU.

Po cijenama mesa najjeftinija je Rumunjska, s gotovo upola jeftinijim mesom u odnosu na prosjek, a najskuplja Danska, sa gotovo 40 posto većim cijenama od prosjeka.

U Hrvatskoj meso je 23 posto jeftinije od prosjeka u EU.

Mlijeko, sir i jaja najpovoljniji su u Poljskoj, gdje im je cijena 35 posto ispod prosjeka, a najskuplji su na Cipru, 40 posto iznad prosjeka EU.

U Hrvatskoj su cijene te potkategorije prehrambenih proizvoda osam posto niže od europskog prosjeka, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće Eurostata.

Najveće razlike u cijenama duhana

Hrvatska se pak uz Litvu izdvaja među zemljama EU izrazito niskim cijenama duhana i duhanskih proizvoda, 44 posto ispod prosjeka EU. Niže su samo cijene u Bugarskoj, gdje je duhan upola jeftiniji od prosjeka u EU.

Među 28 zemalja EU-a duhan i duhanski proizvodi daleko su najskuplji u Velikoj Britaniji, gdje stoje i preko dva puta više od prosjeka u EU. Gotovo su dva puta cijene te kategorije proizvoda više i u Irskoj. Slijedi Francuska gdje su njihove cijene gotovo 30 posto više od europskog prosjeka.

Velike razlike u cijenama zabilježene su i u kategoriji alkoholnih pića. Daleko su najskuplja u Irskoj, sa cijenama 75 posto iznad EU prosjeka. Slijede Finska i Velika Britanija, s cijenama 72 odnosno 63 posto iznad prosjeka.

U Hrvatskoj su cijene alkoholnih pića osam posto niže od europskog prosjeka, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Najjeftinija alkoholna pića ima Bugarska, sa cijenama 36 posto ispod prosjeka. U Rumunjskoj i Mađarskoj jeftinija su za 28 odnosno 26 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.