U HRVATSKOJ

Pogledajte koliko muškarci zarađuju više od žena

04.04.2016 u 10:51

Bionic
Reading

U prvom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.285 kuna, što je za jedan posto više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna neto plaća niža je za jedan posto

Pribroje li se neto plaći bonusi, visina prosječne mjesečne plaće je 5.493 kune što je jedan posto više nego u prošlom kvartalu.

Osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 115 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najbolje su plaćena zanimanja ona iz područja tehnologije i razvoja (74 posto više od prosjeka), ljudskih potencijala (+37 posto) te informacijskih tehnologija (+35 posto).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-40 posto), pomoćnim zanimanjima (-40 posto) te radnici u uslužnim djelatnostima (-32 posto).

Muškarci u prosjeku zarađuju 493 kune više

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 10 posto višu plaću od žena, što je nešto veća razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.521 kunu, a žene u prosjeku 5.028 kuna.

U odnosu na prethodni kvartal prosječna plaća muškaraca nije se mijenjala, a prosječna plaća žena jedan je posto niža.

Najveće su razlike u plaćama u kategoriji zanimanja prodaje i uslužnih djelatnosti, gdje su žene u prosjeku plaćene 28 posto manje od muškaraca. Muškarci koji rade u prodaji u prosjeku imaju 1.532 kune višu plaću od žena, a u uslužnim djelatnostima taj je iznos 1.202 kune.

S druge strane, postoje kategorije zanimanja u kojima su žene plaćene više od svojih muških kolega, kao što su osiguranje, telekomunikacije i opskrba električnom energijom, ali razlike nisu tolike kolike su u onim kategorijama u kojima su muškarci više plaćeni.

U kategoriji zanimanja osiguranje žene imaju 16 posto višu plaću, u kategoriji telekomunikacije 12 posto, a u zanimanjima iz područja opskrbe električnom energijom žene u prosjeku imaju 11 posto višu plaću. Zanimljivo je da je u kategoriji informacijskih tehnologija, kao dominantno muškom zanimanju ta razlika među spolovima najmanja.

Više plaće u državnim tvrtkama

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 14 posto više od prosjeka i iznose u prosjeku 6.005 kuna, a plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže su i iznose 4.997 kuna (pet posto manje od prosjeka).

Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu tri je posto viša od prosjeka i iznosi 5.434 kuna.

Što se tiče razlike prema spolu, najveća razlika u prosječnoj plaći muškaraca i žena u privatnim je tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu gdje su žene plaćene u prosjeku 11 posto manje od svojih muških kolega. S druge strane u javnoj i lokalnoj samoupravi žene su te koje imaju višu plaću (jedan posto u odnosu na muškarce).