pravo i biznis

Pogledajte koji su odvjetnici lani bili najuspješniji. Ima iznenađenja

25.07.2018 u 06:51

Bionic
Reading

Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri lani je zabilježilo rekordne rezultate i još više odmaklo konkurenciji. Prihodi su im porasli za 22 posto, na 61 milijun kuna, dok im se dobit više nego udvostručila, na 11 milijuna kuna. Od ostalih odvjetničkih društava u deset najvećih, nijedno nije imalo ni približno slične brojke

Nakon smrti Marijana Hanžekovića, koji je preminuo u siječnju ove godine, u odvjetničkom društvu ga je naslijedila njegova mlađa kćerka, odvjetnica Dora Hanžeković.

Njezina starija sestra Ana preuzela je brigu o drugom dijelu obiteljskog poslovnog carstva. Ona vodi izdavačku kuću Hanza media (Jutarnji list, Glorija i Globus), predsjednica je Uprave Sportskih novosti te sjedi u nadzornim odborima Slobodne Dalmacije i farmaceutske tvrtke Genera, u kojoj Hanžekovići imaju manjinski udio.

Odvjetničko društvo Hanžeković vodi osam partnera, a većinski vlasnik je, nakon smrti oca, Dora Hanžeković. Zapošljavaju oko dvjestotinjak ljudi, a uz ured u Zagrebu imaju pisarnice u Splitu i Osijeku.

Gledano po prihodima, drugo mjesto među deset najjačih odvjetničkih kuća drže Grgić i partneri. Društvo je osnovano 2000., a na njegovu čelu je Dubravko Grgić, poznatiji u javnosti kao vodeći dioničar koncerna Agram.

Grgić se dugo protivio sklapanju nagodbe u Agrokoru, ali se nakon iscrpljujućih pregovora s povjerenikom Fabrisom Peruškom ipak priklonio većini vjerovnika i podržao nagodbu.

Grgićeva odvjetnička kuća lani je stagnirala u prihodima koji su iznosili 35,1 milijun kuna (- 4 posto u odnosu na 2016.). Zarada joj se povećala za 5,9 posto, na 10,6 milijuna kuna.

Na trećoj poziciji je odvjetničko društvo Leko i partneri. Većinski udio u tom uredu u rukama je zagrebačkog odvjetnika Miroslava Leke. Njihovi prihodi prošle godine neznatno su porasli za 0,8 posto, na 22,5 milijuna kuna, što je pratio osjetniji rast zarade za 25,5 posto, na 7,4 milijuna kuna.

Za milijun kuna manje prihode imalo je odvjetničko društvo Mamić, Perić, Reberski i Rimac. Odvjetnici tog društva specijalisti su za trgovačko pravo, a lani su nakon nekoliko godina rasta zabilježili stagnaciju. Prihodi su im ostali gotovo isti i iznosili su 21,6 milijuna kuna, dok se dobit zadržala na oko 11,6 milijuna kuna.

Peto mjesto drže Šavorić i partneri. Riječ je o odvjetničkom društvu na čijem je čelu Boris Šavorić, odvjetnik koji je aktivno sudjelovao u pisanju lex Agrokora. Zbog toga se našao u nezavidnoj poziciji jer se ispostavilo kako je bio u sukobu interesa godinama pružajući pravne usluge ruskoj VTB banci oko odnosa s koncernom Ivice Todorića. VTB banka je jedan od najvećih Agrokorovih kreditora, odnosno vjerovnika.

Protiv Šavorića Hrvatska odvjetnička komora vodi disciplinski postupak.

Njegovo odvjetničko društvo lani je podebljalo prihode sa 17 na 19 milijuna kuna, što je 11 posto rasta. Zarada je iznosila 9,5 milijuna kuna (dva milijuna kuna više nego godinu prije).

Zagrebački odvjetnički trojac Divjak, Topić i Bahtijarević, prema prošlogodišnjim prihodima, na šestoj je poziciji. Njihova specijalnost je trgovačko pravo te preuzimanje i spajanje kompanija. Prihodi su im prošle godine pali na 17,6 milijuna kuna (-21 posto), a srozala se i dobit na 2,6 milijuna kuna (3,5 milijuna kuna manje nego u 2016.).

Na sedmom su mjestu Mađarić i Lui s 16,95 milijuna kuna prihoda (- 3,8 posto) i zaradom od 3,9 milijuna kuna. Slijede ih Vukić i partneri sa 16,9 milijuna kuna prometa (+7,6 posto) i 5,4 milijuna kuna dobiti, Kallay i partneri s 13,03 milijuna kuna prihoda (+20 posto) i 5,8 milijuna kuna dobiti te Žurić i partneri s 13,01 milijun kuna prihoda (-9,6 posto) i 2,4 milijuna kuna dobiti.

Iako su po prihodima daleko iza velikih odvjetničkih kuća, navest ćemo kako je poslovalo još sedam ureda na čijem su čelu poznati odvjetnici: Vesna Alaburić, Jadranka Sloković, Čedo Prodanović, Veljko Miljević, Anto Nobilo, Ljubo Pavasović Visković i Branko Šerić.

  • +11
Odvjetnici Sloković i Prodanović dolaze na zakazano ročište o izručenju Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Najveće prihode imala je Alaburić, 2,7 milijuna kuna, dok joj je zarada iznosila 496.200 kuna.

Dobru godinu imali su poslovni i životni partneri Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Sloković su prihodi porasli za 42 posto, na 1,8 milijuna kuna, a zaradila je 603.200 kuna. Prodanović je 2017. završio s 1,5 milijuna kuna (+30 posto) i dobiti od 559.600 kuna.

Veljko Miljević je imao 1,5 milijuna kuna prihoda i 249.000 kuna dobiti.

Slijedi Ljubo Pavasović Visković s 832.900 kuna prihoda i 77.700 kuna dobiti. Anto Nobilo je iskazao 705.000 kuna prometa i zaradu od 92.100 kuna. Na začelju je Branko Šerić s 441.500 kuna prihoda i gubitkom od 62.800 kuna.