JEDINSTVENI U HRVATSKOJ

Pogledajte gdje u Pakracu idu po vodu

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 20.03.2017 17:42
  • Objavljeno 20.03.2017 u 17:42
Prvi vodomat u Hrvatskoj postavio je obrt MP Mirjane Pierbon u Pakracu

Prvi vodomat u Hrvatskoj postavio je obrt MP Mirjane Pierbon u Pakracu

Izvor: MP obrt / Autor: MP obrt

Kao nekada na česme, tako se u Pakracu već gotovo pola godine može po vodu na prvi postavljeni vodomat u Hrvatskoj. U investiciju od 100.000 kuna krenuo je grad, a uređaj za vodu koji se priključuje na javnu vodovodnu mrežu postavio je obrt MP iz Pakraca. Pakračani na vodomat dolaze sa staklenkama. Litru obične vode plaćaju kunu, a pola kune više košta litra gazirane vode

'Kod jačeg nevremena, kiša i tijekom sušnih razdoblja nema vode jer nemamo primjereno riješenu javnu vodoopskrbu. Problem bi se trebao riješiti za tri godine, kada se izgradi akumulacija Šumetlica, projekt u vrijednosti od 92 milijuna kuna, za što smo potpisali ugovore i čekamo početak radova. Postavljanjem vodomata željeli smo među ljude vratiti povjerenje u javni vodoopskrbni sustav jer imamo zdravu i pitku vodu koja se dovoljno ne koristi za piće', tumači za tportal Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca zašto su krenuli u jedinstvenu uslugu Izvor na kućnom pragu.

U gradu je trenutačno jedan aparat, a o drugom se za sada ne razmišlja. Vodomat je postavljen uz suglasnost Hrvatskih voda i Fonda za zaštitu okoliša. Pakračani su prvi u Hrvatskoj ušli u ovakav projekt, a u Italiji, prema saznanjima čelnice Pakraca, već je oko 400 postavljenih vodomata. Takvi aparati, dodaje, nisu nikakva novost u Europi.

'Ovisno o danu, nekada se na vodomatu potroši 15, a nekada 100 litara vode. Nema nekakvog prosjeka. Nikako se ne možemo smatrati konkurencijom flaširanoj vodi koja se prodaje u trgovinama jer su to puno jače korporacije. No i mi imamo prirodnu vodu iz vodoopskrbnog sustava koja može biti i gazirana te ohlađena', odgovara tportalu Mirjana Pierbon iz MP obrta.

Voda iz vodoopskrbnog sustava sterilizirana UV zrakama

Građanima i turistima koji dođu na vodomat isporučuje se voda iz javnog vodoopskrbnog sustava koja je dodatno filtrirana i sterilizirana UV zrakama u vrijeme prije isporuke. Postupkom mikrofiltracije iz vode uklanjaju se klor, mirisi i boje, ako ih ima, a sterilizacijom UV zrakama uništava se DNK bakterija, tako da se u vodu koja se isporučuje ne dodaje ništa drugo.

Pakračani su ušli u jedinstven projekt u Hrvatskoj postavljajući vodomate

Pakračani su ušli u jedinstven projekt u Hrvatskoj postavljajući vodomate

Izvor: MP obrt / Autor: MP obrt

'Pored vraćanja povjerenja građana u kvalitetu vode iz javnih vodoopskrbnih sustava, tu su i ekološki učinci od smanjenog korištenja, transporta i zbrinjavanja PET boca te financijska ušteda za građane, ali i novo mjesto njihova okupljanja', govori Blažević.

Vodomati zanimljivi i Dalmatincima

Nakon Pakraca, upiti za vodomat zaredali su se iz Dalmacije.

'Zvali su nas s Hvara i rekli da im je ovo zanimljivo zbog turista koji mogu doći uvijek do ohlađene vode i natočiti si je u bocu', dodaje Pierbon napominjući kako se vodomati rade po narudžbama kupaca, a početna je cijena za njegovo postavljanje oko 100.000 kuna.

Vodomat je u funkciji 24 sata, a njegovim korisnicima sugerira se da vodu toče u staklene boce, a ne PET ambalažu čime bi se, kako je izračunato, na godišnjoj razini proizvelo 4.000 kilograma PET ambalaže manje koje treba poslati na oporabu ili zbrinjavanje, a uštedjet će se i 6.900 kilograma CO2 tijekom proizvodnje i prijevoza boca.

'Vodomati su kao kada odvrnete slavinu kod kuće. Pomažu u rješavanju klora i dodatnih bakterija, ali ako nema vode u vodoopskrbnom sustavu, nema je ni ovdje jer je aparat potrebno spojiti na mrežu, struju i odvod', zaključuje Pierbon. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • samostalan

    20.03.2017 18:00

    nisu bas ni cucavci nestali

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi