JEDNOGLASNA ODLUKA

Poduzetnici godine su Sumina i Vučinić iz Nanobita

20.03.2015 u 09:30

  • +11

Dodjela nagrade EY Poduzetnik godine

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Bionic
Reading

Prestižna svjetska nagrada za poduzetnike koju konzultantska kuća Ernst & Young dodjeljuje u više od 60 država diljem svijeta stigla je i u Hrvatsku. A jednoglasnom odlukom žirija pobjednicima su u četvrtak navečer u Laubi u Zagrebu proglašeni Alan Sumina i Zoran Vučinić iz tvrtke Nanobit

'Mi smo sto posto izvozna tvrtka. Kontinuirano rastemo već pet godina. Lani smo zaposlili dvadesetpet ljudi. Poslujemo u Hrvatskoj, ali naše je tržište cijeli svijet. Naravno da nas je ova nagrada iznenadila, mladi smo, nismo očekivali da ćemo baš mi pobijediti', kazao je dvojac iz Nanobita, tvrtke koja se bavi izradom mobilnih aplikacija i igara.

Poduzetnik Emil Tedeschi, koji je ujedno bio i član žirija, vjeruje da je ova manifestacija odlična promocija poduzetništva.

'Poduzetništvo je želja za interakcijom, za opstankom, kao putovanje u nedoživljeno; pobjeda pameti, neustrašivosti, hrabrost... Nema do kraja definiranog kriterija kako odabrati prvoga. Kako ih izmjeriti i usporediti, kako tretirati tradiciju poduzetnika s četiri generacije u obitelji i nekoga tko je tri godine u poduzetništvu! Ova nagrada je dokaz da je moguće živjeti drugačiju paradigmu domoljublja. Pozivam medije da predstave ovih šest poduzetničkih priča, da se vidi da postoji svjetlo na kraju tunela', kazao je Tedeschi, uoči predstavljanja finalista i proglašenja pobjednika.

A Finalisti nagrade EY Poduzetnik godine bili su:
1. Goran Šutalo, vlasnik tvrtke Color Emajl iz Požege koja se bavi proizvodnjom dimovodnih cijevi i kamina; 95 posto proizvoda njegova tvrtka izvozi na europsko tržište.
2. Mate Rimac, direktor i vlasnik tvrtke Rimac Automobili koja proizvodi električne automobile, a odnedavno i električni bicikl.
3. Ante Mandić, predsjednik Uprave tvrtke IN2, informatičke kompanije koja obuhvaća 12 tvrtki u regiji, a broji preko 500 zaposlenih, čija je prosječna dob ispod 33 godine.
4. Alojzije Šestan iz tvrtke Šestan Busch, koja se bavi proizvodnjom antibalističkih i borbenih kaciga, kojih su dosad proizveli preko milijun i pol.
5. Alen Sumina i Zoran Vučinić iz tvrtke Nanobit koja se bavi proizvodnjom aplikacija i mobilnih igara, a broji 53 zaposlena.
6. Nikola Dujmović, vlasnik tvrtke Span koja se bavi gradnjom i održavanjem informacijskih sustava.

A jednoglasnom odlukom žirija, kako što smo već rekli, pobijedili su Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita. 'Mi smo dokaz da za prve korake nisu bitni ni novac ni veze ni poznanstva, već volja za uspjehom', kazali su dobitnici nagrade, vlasnici tvrtke koja je u godinu dana povećala prihode s tri na čak 13 milijuna kuna. Nanobit je pokrenut 2008. godine, bez gotovo ikakvog početnog kapitala i s posuđenim novcem za kupnju prvog osnovnog sredstva. Prvih godinu dana tvrtke Sumina i Vučinić samostalno su osmišljavali, dizajnirali i programirali mobilne aplikacije i igre, da bi danas, uz brzi rast, Nanobit brojao preko 50 zaposlenika, imao 20 proizvoda i gotovo tri milijuna mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Danas su jedna od najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Europi.

Dodijeljene su i dvije dodatne nagrade u potkategoriji 'Tehnološka inovativnost, koju je dobio Mate Rimac, te u potkategoriji 'Međunarodno postignuće' koja je uručena Alojziju Šestanu

Među brojnim uzvanicima iz područja politike i biznisa na dodjeli ove nagrade bili su član nadzornog odbora Mercatora i bivši predsjednik uprave HT-a Ivica Mudrinić, poduzetnik i inovator Mate Rimac, vlasnik Orbico grupe Branko Roglić, članica Nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar financija Boris Lalovac, predsjednik NO-a Agrokora Ivan Todorić, sin vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, poduzetnici i investitori Saša Cvetojević i Nenad Bakić, direktorica EBRD-a Vedrana Jelušić Kašić, te brojni drugi...

Tedeschi: Ovo je Grammy za poduzetnike

'Od 28 poduzetnika koji su ušli u uži krug, odabrano je šest finalista, a od njih šest jedan će biti proglašen pobjednik. Možemo ovaj odabir usporediti s Porinom ili Grammyjem; ovo je nešto kao izbor za miss. Hrvatska je 63. zemlja u kojoj EY dodjeljuje ovu nagradu. Svih šest su zapravo pobjednici, a prvi među njima bit će svojevrstan ambasador Hrvatske. Želja mi je da polako, korak po korak, skidamo stigmu s poduzetništva. S druge strane ne želim da mladi uzore traže među starletama i nogometašima već da im uzor budu znanje, trud, moral i etika', kazao je predsjednik žirija Tedeschi, čelnik i većinski vlasnik Grupe Atlantic.

Nenad Bakić, jedan od članova žirija je naglasio da je ova dodjela nagrada daleko drugačija od svih poduzetničkih nagrada koje se dodjeljuju u Hrvatskoj, prvenstveno zato što ih biraju sami poduzetnici.

'Ova je nagrada svakako motivirajuća za poduzetnike. Trenutačno smo stabilizirani, ali ne možemo biti zadovoljni time. Biznismenima treba smanjiti troškovnu bazu, hrvatski mentalni sklop zavidan je i destruktivan, okruženje je nepovoljno za investicije. No ipak vjerujem da gospodarski polako krećemo na bolje', kazao je Bakić i dodao u polušali da je ovo svojevrstan izbor ljepote.

'Trenutačna gospodarska situacija u Hrvatskoj nije dobra. Sitni koraci su napravljeni, ali još je dug put pred nama. Predizborna je godina, puno je obećanja, to je svakako dobro, ali još treba čekati značajnije promjene', kazao je Saša Cvetojević, također član žirija.

Prije dvadeset i osam godina konzultantska tvrtka Ernst & Young pokrenula je nagradu Poduzetnik godine kako bi se dalo priznanje viziji, mašti i postignuću inovativnih žena i muškarac, a čiji proizvodi i usluge razvijaju gospodarstva i stvaraju radna mjesta.

Ove godine, prvi put u Hrvatskoj, EY organizira program EY Poduzetnik godine. Hrvatska je tako ušla u skupinu od 60-ak država u kojima se dodjeljuje ova nagrada, Hrvatski pobjednik će se 2015. pridružiti ostalim državnim pobjednicima u Monte Carlu i natjecat će se za nagradu EY Svjetski poduzetnik godine.