jačanje pozicije

Podravka uložila devet milijuna eura u modernizaciju Žitove pekarne u Mariboru

10.07.2024 u 13:32

Bionic
Reading

Grupa Podravka u srijedu je u Mariboru otvorila modernizirani pogon Žitove pekarne, u što je investirala devet milijuna eura, s ciljem jačanja dominantne pozicije te kompanije na slovenskom tržištu te jačanja na hrvatskom i ostalim tržištima

Investicija uključuje ulaganja u novu pekarsku peć i komoru za dizanje, tunele za zamrzavanje te druge novitete u pečenju peciva, kruha i u pripremi slastica. Također, uspostavljena je linija za automatsko pakiranje peciva i kruha te kotlovnica i strojarnica za kompresorsku postaju. Žito, pekarska industrija iz Sloveniji, tom je investicijom povećala svoje proizvodne kapacitete i automatizirala proizvodnju.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić kazala je kako je Žito srce Podravkine pekarske industrije te da su tijekom protekle 3-3,5 godine u Žitu poduzimali brojne promjene i investicije kako bi njegovu proizvodnju osuvremenili i učinili efikasnom.

"Želimo da Žito osnaži svoje dominantne pozicije na slovenskom tržištu, da postanemo relevantan igrač u pekarstvu na hrvatskom tržištu i naravno na drugim tržištima, Sloveniji susjednih zemalja", istaknula je.

Dalić je pritom zahvalila slovenskom ministru gospodarstva Matjažu Hanu na stabilnom poslovnom okruženju i podršci u sagledavanju eksplozije cijene energenata. To im je poslovno okruženje, kako je rekla, omogućilo da se u potpunosti fokusiraju na rješavanje tržišnih i internih izazova.

Navela je da su covid kriza, strelovit rast cijena sirovina tijekom post-covid oporavka, dodatno ojačan i osnažen nesigurnostima izazvanim agresijom na Ukrajinu, snažno pogodili pekarsku industriju, jer su promijenili navike potrošača i natjerali sve pekare na prilagodbu novoj situaciji. Osobito teško to je pogodilo Žito zbog tereta iz prošlosti, odnosno rascjepkane proizvodnje na velikom broju lokacija, niskog stupnja automatizacije, ogromnog broja proizvoda koji su se proizvodili u malim količinama, nedovoljno moderne tehnologije, ali i nedostatka efikasnosti u menadžmentu. Po njezinim riječima, zato su morali poduzeti neke teške odluke i pokazati da poslovanje Žita u okviru snažne grupe Podravke ima budućnost.

Žito polovinu svoje proizvodnje izvozi, a značajna izvozna tržišta su Hrvatska, Italija, Austrija i druge zemlje zapadne Europe, a izvozi se ne samo kruh nego i slastičarski proizvodi.

Generalni direktor Žita Tomislav Bujanović kazao je da se modernizacijom Žitove pekare Maribor povećavaju kapaciteti proizvodnje kruha i peciva za 30 posto, a udvostručuju se i kapaciteti pečenja. Time se, kako je rekao, ide prema postizanju statusa najveće moderne pekare u Sloveniji.

Slovenski ministar gospodarstva Matjaž Han čestitao na završetku investicije te kazao kako država mora osigurati poslovnu okolinu koje će omogućiti uspješnost investicija. Rekao je i kako se ova investicija uklapa u njihov akcijski plan povećanja konkurentnosti slovenskog gospodarstva koji pripremaju.

Ta investicija, kako je istaknuto na otvorenju, ujedno je i dio višegodišnjeg procesa Zaokreta Žita, kojim su stvoreni uvjeti za dugoročno održivo i uspješno poslovanje. Tijekom cijelog procesa Zaokreta, od početka 2022. do kraja 2024., investicije Grupe Podravka u Žito će iznositi više od 26 milijuna eura, što je veći iznos investicija nego u prethodnih šest godina, od 2016. pa do 2021. godine.