AKVIZICIJA OD 100 MILIJUNA EURA

Podravka preuzima srpski Bambi i Alevu?

17.05.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Koprivnička Podravka uskoro će poslati ponude za preuzimanje srpskog konditora Bambi, čiji su najpoznatiji proizvod keksi Plazma, te vojvođanske Aleve, najpoznatije po istoimenoj začinskoj paprici

Izvori Jutarnjeg lista govore da bi ukupna vrijednost dvaju preuzimanja trebala iznositi oko 100 milijuna eura, a Podravka kao načine prikupljanja potrebnog novca razmatra klasični kredit, izdavanje korporativnih obveznica i dokapitalizaciju. Za koji god pristup se odluči, investitori smatraju da će sredstva za akvizicije bez problema prikupiti na domaćem tržištu.

Bambi zapošljava 110 radnika, prošle je godine imao oko 75 milijuna eura prometa i pet i pol milijuna eura dobiti. Trenutačno je u vlasništvu švicarskog investicijskog fonda Salford, čiji je direktor u prosincu prošle godine javno najavio prodaju svih svojih tvrtki u Srbiji, i to po tržišnim cijenama, što znači da bi preuzimanje tog konditora Podravku moglo stajati oko 80 milijuna eura.

Iz toga proizlazi da je Podravka za Alevu, čiji je asortiman sličan njezinu (proizvodi sušeno povrće, univerzalne dodatke jelima, začine, juhe i pudinge), spremna platiti do 20 milijuna eura.