SLABIJI NEGO LANI

Po jednostavnosti plaćanja poreza Hrvatska 36. u svijetu

24.11.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Po jednostavnosti plaćanja poreza za mala i srednja poduzeća, što redovito analiziraju Svjetska banka i PricewaterhouseCoopers, Hrvatska je i dalje dobro pozicionirana, no u usporedbi s prethodnom godinom pala je za dva mjesta

Prema najnovijem istraživanju Paying Taxes 2015, od 189 zemalja svijeta Hrvatska zauzima 36. mjesto, a godinu ranije bila je 34. U najnovijem izvješću Hrvatska je napredovala prema visini ukupne porezne stope, smanjene s 19,8 posto na 18,8 posto, pri čemu se smanjenje bilježi u davanjima za rad, a ona su sa 17,9 smanjena na 17,1 posto udjela u ukupnoj dobiti dok je udio ostalih poreza s 1,9 posto smanjen na 1,7 posto.

Nazadovali smo po broju sati koje tvrtka treba potrošiti za ispunjavanje poreznih obveza, pa je umjesto 196 sati u proteklih godinu dana ta brojka povećana na 208 sati.

Što se tiče broja uplata, tvrtke u Hrvatskoj moraju 19 puta uplatiti porez, jednako kao i godinu ranije, s time da je prosjek broja uplata u EU-u 12, a 26 na globalnoj razini.

Najbolje plasirane zemlje po jednostavnosti plaćanja poreza su Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati dok su na dnu ljestvice Bolivija i Venezuela.

Listu zemalja rangiranih po jednostavnosti plaćanja poreza pogledajte ovdje