JEDNOKRATNA POMOĆ

Plinacro uplatio 100 tisuća kuna radnicima Dine

15.02.2013 u 21:28

Bionic
Reading

Nacionalni operator plinskoga transportnog sustava Plinacro danas je na temeljem odluke Uprave te državne tvrtke uplatio jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od 100.000 kuna radnicima DINA-Petrokemije, a koja će se realizirati putem njihova sindikata, objavljeno je iz Plinacroa

U priopćenju se navodi da su se radnici Plinacroa, poštujući odluku Vlade, prošle godine odrekli isplate božićnica, ali su istodobno, solidarizirajući se s egzistencijalno ugroženim radnicima DINA-Petrokemije, jednim dijelom sredstava osiguranih za isplatu tih božićnica, u iznosu od 100.000 kuna, odlučili pomoći svojim nekadašnjim kolegama i budućim partnerima.

Naime, Plinacro i DINA-Petrokemija ranije su bile članice Ina Grupe, a Plinacro u sklopu svojih investicijskih planova namjerava izgraditi plinovod od Zlobina do Omišlja, kojim bi se prirodni plin dopremao do DINA-Petrokemije. To bi proizvodnju učinilo efikasnijom i povećalo šanse za opstanak tvornice. Nakon izgradnje LNG-terminala na otoku Krku, u neposrednoj blizini postrojenja DINA-Petrokemije, pak tim će se plinovodom plin otpremati prema srednjoeuropskim tržištima, a sinergija u razmjeni energije biti iznimno važna za obje tvrtke, ističu iz Plinacroa.

Iz Plinacroa također navode i da su u srijedu, 13. veljače, predstavnici Uprave te tvrtke i predstavnici Sindikata naftnoga gospodarstva te Sindikata radnika Ine i društava Ine, potpisali novi Kolektivni ugovor za Plinacro za 2013.

Postignut je dogovor prema kojem su plaće radnika zadržane na postojećoj razini, a radnici su se, svjesni trenutka koji iziskuje smanjenje troškova na svim razinama, u 2013. godini odrekli isplate božićnice, regresa i dara u naravi, navodi se u priopćenju.