PAD TLAKA

Poplava je oštetila plinovod u koritu Save, Plinacro: Spriječili smo havariju

09.11.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Plinacro je u četvrtak izvijestio da je krajem listopada za prolaska vodnog vala na Savi na području Podsuseda došlo do oštećenja plinovoda Lučko-Zabok u koritu rijeke Save, a pravodobnom intervencijom i preusmjeravanjem tokova plina spriječen je prekid isporuke zapadnom dijelu grada Zagreba

U priopćenju objavljenom radi brojnih upita o propuštanju na dionici magistralnog plinovoda Lučko-Zabok (DN 500), iz Plinacroa navode kako je u utorak 31. listopada tijekom prolaska vodnog vala na Savi u području Podsuseda došlo do oštećenja plinovoda u koritu rijeke Save između blokadnih stanica Rakitje i Zaprešić, što je za posljedicu imalo pad tlaka na mjerno-redukcijskim stanicama Zaprešić, Zagreb zapad i Zagreb jug.

"Pravodobnom intervencijom te preusmjeravanjem tokova plina spriječen je prekid isporuke plina za područje zapadnog dijela grada Zagreba, Svete Nedjelje, Samobora i Zaprešića. Blokadne stanice Rakitje i Zaprešić odradile su svoju sigurnosnu funkciju automatskog zatvaranja dionice plinovoda na kojoj je dijagnosticiran pad tlaka i time spriječile istjecanje plina u atmosferu, tako da nije došlo do negativnih posljedica po okoliš", kažu u Plinacrou.

"Iako se radi o oštećenju koje, zbog lokacije plinovoda ispod korita rijeke Save te zbog izuzetno visokog vodostaja, nije bilo moguće odmah sanirati, poduzete su sve mjere za osiguranje pouzdane isporuka plina i sigurnost opskrbe za krajnje kupce koji niti u jednom trenutku nisu ostali bez plina", ističu iz operator plinskoga transportnog sustava.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Iz Plinacroa objašnjavaju da su njihove stručne službe odmah pristupile razradi tehničkog rješenja sanacije dionice plinovoda ispod rijeke Save, koja će se morati provesti bušenjem ispod korita rijeke.

"S obzirom na složenost radova na sanaciji plinovoda, kao i na činjenicu da je iste potrebno obaviti u koritu rijeke Save, uvjete i vrijeme izvođenja radova Plinacro će dogovoriti s Hrvatskim vodama. Za procjenu završetka izvođenja radova ključan faktor su vremenske prilike, s obzirom na razdoblje godine u kojemu je vrlo često izlijevanje Save iz korita do nasipa, dakle u zoni izvođenja radova", navodi se u priopćenju.

  • +4
Zagreb: Nabujala Sava kod Podsusedskog mosta nosi naplavine Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ističu kako su o spomenutom oštećenju obaviješteni korisnici plinskoga transportnog sustava, među kojima i slovenski operator transportnog sustava, s obzirom da oštećenje dionice plinovoda Lučko - Zabok izravno utječe i na rad interkonekcije s Republikom Slovenijom. Naime, zbog oštećenja je ograničen je kapacitet na interkonekciji sa Slovenijom, navode iz Plinacroa.