KVALITETNA SURADNJA

Plenković se sastao s glavnim tajnikom OECD-a: 'Hrvatska je u dobroj fazi'

21.09.2023 u 18:11

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se s glavnim tajnikom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom.

Rekao je kako je danas za Hrvatsku i za njen proces pristupanja u OECD jedan referentan dan.

- Gospodin Cormann će predstaviti ekonomski pregled situacije u Hrvatskoj. Vrlo važan pregled, objektivan, nepristran, a isto tako realističan s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, ostvarene reforme u dosadašnjem razdoblju i na sugestije s određenim preporukama koji su to pravci daljnje reforme koji bi bili korisni za RH, hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo, a sve u svijetlu našeg procesa pristupanja OECD-u, istaknuo je premijer.

Podsjetio je da je OECD organizacija koja okuplja 38 najrazvijenijih država svijeta, Javlja HRT.

- Mi smo prije nekoliko godina u formi pisma izrazili interes za članstvo i u međuvremenu smo se priključili u skupinu šest zemalja, tri europske i tri latinoameričke. Današnji položaj Hrvatske je vrlo solidan i ovaj ekonomski pregled pomoći će nam da ubrzamo reforme i usvojimo standarde koje OECD preporučuje svojim članicama. RH bi sa članstvom u OECD -u ostvarila sve svoje strateške i vanjskopolitičke ciljeve. Tada bi napravili sve što je naša ambicija i što je dobro i korisno za naše građane, istaknuo je Plenković.

Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann rekao je kako već godinama surađuju s Hrvatskom koja je pokazala veliku predanost reformama, te održiv i snažan razvoj, rast i stalno poboljšanje životnog standarda.

- Hrvatska je u dobroj fazi, hrvatsko gospodarstvo je napredovalo. Hrvatska je entuzijastična i snažno provodi napore kako bi pristupila OECD-u i predana je razvoju, rastu i stvaranju mogućnosti za hrvatske građane da napreduju, rekao je Cormann.

Dodao je da će članice OECD-a imati koristi od kvalitetne suradnju s Hrvatskom jer je ona "izvor inspiracije, ne samo za nas već i za zemlje zapadnog Balkana".

- Hrvatska dijeli svoja iskustva i svoje aktivnosti vezane uz suradnju s OECD-om, doprinosi raznim inicijativama - npr. zelene tranzicije. Veselimo se razvoju ovog programa i tijesnoj suradnji i procesu pristupanja OECD-u, što će omogućiti dodatan rast i razvoj na korist svih građana u RH, zaključio je.