'Hrvatska kakvu trebamo'

Plenković najavio: U narednih nekoliko dana SAD će ukinuti vize za hrvatske građane

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 20.09.2021 14:20
  • Objavljeno 20.09.2021 u 10:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Koprivnici sudjeluje na konferenciji Večernjeg lista 'Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva'

Premijer je na početku rekao da je prošla konferencija održana u jeku pandemije koja je izazvala veliku krizu te da je Vlada opravdala svoju ulogu.

'Rezultat toga je da smo očuvali radna mjesta u najvećoj gospodarskoj krizi do sada, kao i likvidnost poduzeća', rekao je Plenković.

Izjavio je da je Vlada stvorila uvjete za reaktiviranje i oporavak gospodarstva. Naglasio je da su odgovorno upravljali javnim financijama, smanjivali javni dug i ispunjavali kriterije za ulazak Hrvatske u europodručje.

'To je krasilo Hrvatsku sve dok nije naletio covid-19. Hrvatskoj su vjerovale i međunarodne institucije, financijske institucije, agencije za kreditni rejting, imali su povjerenja. Shvatili su gdje nam je sidro i rekli su 'oni znaju kamo idu, vjerujemo ovoj ekipi'. Povjerenje uz političku stabilnost stvorilo je okvir da smo danas ovdje gdje svi zajedno jesmo', istaknuo je premijer.

Premijer je kazao da će perspektiva biti uvjetovana sve češćim ekstremnim vremenskim uvjetima te da svjedočimo porastu cijena hrane i energije kao posljedici klimatskih poremećaja.

  • +17
  • +14

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo u Koprivnici

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Na temelju drugog kvartala i dobrih prognoza Europske komisije, može se reći da Hrvatska ide prema gospodarskom rastu koji bi mogao dosegnuti sedam posto', rekao je Plenković.

Dodao je da 2021. imamo više osiguranika prije krize te da je stopa nezaposlenosti na 7,4 posto, a stopa zaposlenosti na 66,9 posto.

'Podigli smo stopu zaposlenosti, spustili stopu nezaposlenosti', rekao je Plenković.

Kazao je i da rastu plaće, investicije, da su stvoreni uvjeti da turistička sezona bude iznad svih očekivanja.

Naglasio je da je Hrvatska od EK dobila gotovo najviše europskih sredstava te da je važno da ih se iskoristi.

Rekao je i kako je državu koronavirus koštao 35 milijardi kuna, što nepredviđenih troškova, što smanjenih prihoda. 'To su ogromni novci za državni proračun', rekao je Plenković.

Najavi je kako će SAD uskoro ukinuti vize za hrvatske građane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!