POSJET BAT-u

Plenković najavio snižavanje PDV-a na toplinsku energiju na 5 posto

29.07.2022 u 18:07

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je prilikom posjeta tvornici BAT (British American Tobacco) pozdravio posljednja ulaganja u iznosu od više od 600 milijuna kuna u toj kompaniji, najavivši pritom da će Vlada predložiti smanjivanje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

"Vladi je stalo do toga da se zadrže radna mjesta, kojih je sve više. Trenutno oko 1500 zaposlenih predstavlja dodatnu vrijednost kako za Istru tako i za ostala područja gdje djeluje ova kompanija u Hrvatskoj", istaknuo je premijer Plenković.

Stopa PDV-a za ogrjevno drvo i toplinsku energiju 5 posto

Najavio je kako je Vlada u sklopu zakonskog paketa koji se mijenja zbog uvođenja eura u Hrvatskoj odlučila u kontekstu izazova poput poskupljenja energenata i energetske krize napraviti još jedan dodatni iskorak u vidu poreznog rasterećenja.

"Ministarstvo financija u dogovoru s ministarstvom gospodarstva pustit će u javno savjetovanje izmjene zakona o PDV-u gdje ćemo smanjiti stopu PDV-a koje sada na 13 posto, na stopu od pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica. Time dodatno rasterećujemo naše građane, država radi još jedan iskorak u pogledu poreznih rasterećenja, a u cilju suočavanja s energetskom krizom i s rastom cijena energenata s kojima smo svi suočeni", istaknuo je Plenković.

Dodao je kako vjeruje da će Hrvatski sabor kada se ponovno sastane vrlo brzo usvojiti ove izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Kako se danas čulo, BAT nastavlja s investicijama, povećanjem proizvodnje i izvoza te zapošljavanjem u Hrvatskoj, a kompanija sve više investira u postizanje ugljične neutralnosti tvornica u Kanfanaru i Virovitici.

Naime, nakon ukupne investicije od 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za glo Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, kao i 10 milijuna kuna investicije u logistički centar u Rijeci za nove kategorije proizvoda, BAT je u Pitomači otvorio i regionalni logistički distributivni centar. U tom će se centru zaprimati duhan iz čak 26 različitih zemalja i bit će središnja točka opskrbe BAT-ovih tvornica u poljskom Augustowu, njemačkom Bayreuthu i mađarskom Pečuhu.

Podsjetivši kako je zahvaljujući investicijama u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode u Kanfanaru već otvoreno 70 novih radnih mjesta, iz BAT-a najavljuju nova zapošljavanja zbog planiranog rasta proizvodnje, od koje se gotovo 80 posto izvozi.

  • +11
Plenković u BAT-u Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Tako će BAT značajno investirati i u postizanje ugljične neutralnosti kompletnog poslovanja do 2030. godine, kako globalno tako i u Hrvatskoj, a samo u Kanfanaru će investicije u okolišne, društvene i upravljačke aktivnosti doseći 22 milijuna kuna.

Već danas tvornica u Kanfanaru 100 posto električne energije koristi iz obnovljivih izvora, a od 2019. godine priključena je na prirodni plin. Sva voda koju tvornica ispušta se reciklira i ponovno koristi pa tako 50 posto ukupno korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 50 posto od kiše i iz javne mreže.

"U Hrvatskoj imamo jedinstven lanac vrijednosti koji kontinuirano jačamo, od poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskim duhanima, preko tvornice u Kanfanaru pa do nacionalnog maloprodajnog lanca iNovine, dok iz našeg komercijalnog ureda u Zagrebu upravljamo regijom Adria koju čini osam zemalja" - izjavio je generalni direktor BAT Adria Zvonko Kolobara.

Dodavši kako s obzirom da se industrija nalazi usred velike transformacije, smatra kako jedino ulaganjem u nove kategorije i edukaciju ljudi, kao i ulaganjem u najviše standarde poslovanja, može se osigurati dugoročna održivost.

"Na putu prema ugljičnoj neutralnosti i jačanju uloge naših proizvoda s potencijalom smanjene štetnosti izuzetno nam je važna podrška svih dionika, posebno Vlade", poručio je Kolobara.